loader image

جستجو

Analysis of NATO's key issues at the Vilnius meeting

صدای آمریکا:
بررسی موضوعات کلیدی ناتو در نشست ویلنیوس

مرکز مطالعات سورین

چکیده

شبکه خبری «صدای آمریکا» در گزارش خود به بررسی موضوعات کلیدی ناتو در نشست ویلنیوس، پرداخت و تاکید کرد: بسیاری از کشورهای اروپایی به‌شدت به سرمایه‌گذاری چین و تجارت با پکن وابسته هستند.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین، شبکه خبری صدای آمریکا در گزارش خود نوشت: در شرایطی که جنگ در اوکراین ادامه دارد، روسیه همچنان بزرگترین و مهمترین تهدید برای ناتو محسوب می‌شود.
با این حال، سران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» برای اجلاس خود در ویلنیوس، لیتوانی، اقدام به بررسی یک موضوع کلیدی دیگر نیز خواهند کرد.

این دستور کار کلیدی، اجرای مفهوم راهبردی تصویب‌شده در اجلاس مادرید در سال ۲۰۲۲ است که مقابله با چالش‌ تهدیدهای امنیتی چین را به رسمیت شناخت.
مفهوم راهبردی ناتو می‌گوید که این سازمان با «رقابت سیستماتیک» ناشی از «جاه‌طلبی‌ها و سیاست‌های قهری» پکن که «منافع، امنیت و ارزش‌های اعضا» را به چالش می‌کشد، مواجه است.
در حالی که اعضای ناتو ممکن است درباره واقعی بودن چالش چین موافق باشند، ولی درباره نحوه مواجهه با آن اختلاف نظر دارند.

بسیاری از کشورهای اروپایی به‌شدت به سرمایه‌گذاری چین و تجارت با پکن وابسته هستند.

چین تقریباً 10 درصد از صادرات اروپا و حدود 20 درصد از واردات آن را تشکیل می‌دهد.
به گفته آنکا آگاچی، معاون مدیر و پژوهشگر همکار در «ابتکار امنیت ترانس آتلانتیک» در مرکز استراتژی و امنیت اسکوکرافت در شورای آتلانتیک، «در ویلنیوس، این اختلافات باید برطرف شود و رهبران باید رویکرد مشترکی را در مقابله با تهدید چین ایجاد کنند.
او به صدای آمریکا گفت: «پرسش بزرگی که در حال حاضر در جامعه ترانس آتلانتیک وجود دارد، این است که نقش ناتو در مورد چین چیست و این ائتلاف دقیقاً تا کجا باید پیش برود.»

اوکراین-تایوان
یکی از موضوعات مهم دیگر مورد بحث در نشست ویلنیوس، تایوان خواهد بود. رهبران ناتو هشدار می‌دهند که آنچه امروز در اروپا اتفاق می‌افتد، فردا در آسیا نیز رخ می‌دهد.
«ینس استولتنبرگ» -دبیرکل ناتو- در اوایل سال جاری در توکیو گفت: «اگر پوتین در اوکراین پیروز شود، این پیام را ارسال می‌کند که حکومت‌های خودکامه می‌توانند از طریق زور وحشیانه به اهداف خود برسند».
اشاره استولتنبرگ به تصمیمات آتی پکن در مورد تایوان بود، جزیره‌ای که پکن آن را بخشی از خاک خود و استانی خودمختار می‌داند.
«جو بایدن» -رئیس‌جمهور آمریکا- بارها گفته است که در صورت تهاجم چین، نیروهای آمریکایی از تایوان دفاع خواهند کرد. این تعهد، خطری را ایجاد می‌کند که ناتو و سایر شرکای آمریکا به درگیری نظامی کشیده شوند. به همین دلیل، برنامه‌ریزی برای یک طرح اضطراری در این زمینه برای ناتو ضروری است.

عملیات ترکیبی و سایبری
فراتر از نگرانی‌‌ها درباره تایوان و آزادی کشتیرانی، ناتو با تهدیدهای بالقوه دیگری نیز مواجه است، از جمله آنچه که «عملیات مخرب ترکیبی و سایبر، و لفاظی‌های تقابلی و اطلاعات نادرست پکن» می‌خواند.
ناتو می‌گوید گه چین به‌دنبال کنترل بخش‌های کلیدی فناوری و صنعتی، زیرساخت‌های حیاتی مانند «۵جی» یا نسل پنجم» و مواد استراتژیک و زنجیره تامین است. ناتو، پکن را به استفاده از اهرم اقتصادی برای «ایجاد وابستگی‌های راهبردی و افزایش نفوذ خود» متهم می‌کند.

شرکای هند و اقیانوسیه
شرکای ایندو-پاسفیک یعنی استرالیا، ژاپن، نیوزیلند و کره جنوبی که در اجلاس سال گذشته سران ناتو شرکت داشتند، در ویلنیوس نیز حضور خواهند داشت.
جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، پنجشنبه در مصاحبه با صدای آمریکا گفت: «این کشورها تجربه منحصر به فردی از تعامل با چین دارند و می‌توانند چشم‌اندازهای ارزشمندی را به بحث درباره این موضوع اضافه کنند».
ناتو همواره تأکید کرده که درها برای تعامل سازنده با پکن باز است.

«جان کربی» در گفت‌وگو با صدای آمریکا درباره برخی از موضوعاتی که در این نشست مطرح می‌شود، توضیحاتی داد.

وی به صدای آمریکا گفت که ایالات متحده در این نشست بر جنگ در اوکراین تمرکز خواهد داشت و از تأمین نیازهای امنیتی فوری و بلندمدت کی‌یف حمایت می‌کند.

وی افزود من به نشست ناتو به‌عنوان یک نقطه تصمیم‌گیری در مورد برخی از سیستم‌های دقیق نگاه نمی‌کنم.

فکر می‌کنم در ویلنیوس شاهد این خواهید بود که متحدان گرد هم می‌آیند تا درباره آنچه امروز در میدان نبرد می‌گذرد، صحبت کنند؛ آنچه اوکراینی‌ها در حمله متقابل به آن نیاز دارند.
اما همچنین یک بحث در مورد نیازهای امنیتی بلندمدت اوکراین، حتی پس از جنگ خواهید دید. من نمی‌خواهم در مورد پلتفرم‌ها یا سیستم‌های خاصی صحبت کنم، فقط بحث قوی‌تری در مورد نیازهای دفاعی بلندمدت اوکراین وجود خواهد داشت.

وی در پاسخ به این سوال که معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد از این سازمان خواسته است تا درباره بقایای پهپادهای ایرانی در کی‌یف تحقیق کند؛ ایالات متحده چه نقشی می‌تواند در این تحقیقات ایفا کند؟

گفت: من نمی‌دانم که ما در این تحقیقات نقشی خواهیم داشت یا خیر. اما ببینید، همه می‌دانند که روسیه برای دریافت کمک به ایران مراجعه کرده است.

آن‌ها نه تنها چند صد پهپاد دیگر از ایران می‌خرند، بلکه در حال حاضر با این کشور برای ساخت تاسیسات تولید پهپاد در خاک روسیه همکاری می‌کنند.
بنابراین، واضح است که پوتین به ارسال این پهپادها بر سر مردم اوکراین ادامه خواهد داد و بر کسی پوشیده نیست که در حال حاضر، از این پهپادهای ایرانی استفاده می‌شود.
وی همچنین درباره عضویت سوئد در ناتو گفت: «رئیس‌جمهور خوشبین است که سوئد به عضویت ناتو در خواهد آمد و سی‌ودومین متحد ما خواهد بود.»