loader image

جستجو

Asia can be tomorrow's Ukraine

یورونیوز:
آسیا می‌تواند اوکراین فردا باشد

مرکز مطالعات سورین

چکیده

روزنامه «یورونیوز» در گزارش خود  با اشاره به هشدار نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه آسیا می‌تواند اوکراین فردا باشد،‌ نوشت:: وی نگرانی خود را نسبت به بحران امنیتی شدید در شرق آسیا به رهبران کشورهای گروه ۷، متشکل از آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و خود ژاپن  منتقل کرد.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین،‌ روزنامه یورونیوز در گزارش خود نوشت: ژاپن و متحدانش آماده مقابله با تهدید‌‌های چین و روسیه می‌شوند. وب‌سایت بخش انگلیسی رادیو بین‌المللی فرانسه گزارشی از اتحاد کشورهای غربی و ژاپن برای مقابله تهدیدهای چین و روسیه منتشر کرده است.

در این گزارش آمده است که آمریکا و ژاپن به‌تازگی از طرح‌هایی در جهت تحکیم اتحاد نظامی میان دو کشور برای تقویت تلاش‌ها به‌منظور مقابله با تهدید‌های کره شمالی و چین رونمایی کرده‌اند.

نویسنده روسیه را نیز تهدیدی برای متحدان غربی و ژاپن معرفی کرده و از چین و کره شمالی به‌عنوان بزرگ‌ترین چالش‌های امنیتی در منطقه آسیا و اقیانوسیه برای واشنگتن و توکیو یاد می‌کند.

در این مطلب همچنین به سفر اخیر «فومیو کیشیدا» -نخست‌وزیر ژاپن- به پاریس و ملاقات وی با امانوئل ماکرون اشاره‌ شده و آمده است که پاریس و توکیو نسبت به آنچه ژاپن آن را همکاری‌های امنیتی آزاد و باز در حوزه هند و اقیانوس آرام نامیده، متعهد شده‌اند.

طبق گزارش، کیشیدا پس از فرانسه راهی قاره آمریکا شده تا با جو بایدن، دیدار و ‌‌‌‌گفت‌و‌گو‌‌‌ کند. هیئتی متشکل از وزرای دفاع و امور خارجه ژاپن وی را در سفر به آمریکا، متحد سنتی این کشور همراهی می‌کنند. این سفر در حالی صورت می‌گیرد که دولت ژاپن اواسط دسامبر گذشته استراتژی امنیتی جدید خود را در قالب سندی ۳۶ صفحه‌ای منتشر کرده بود.

کارشناسان امنیتی در این سند به‌ویژه نسبت به افزایش هزینه‌های نظامی و دفاعی چین و ژاپن ابراز نگرانی کرده بودند.

این سند همچنین هشدار می‌دهد که پکن در حال تقویت روابط استراتژیک خود با روسیه و تلاش برای به چالش کشیدن نظم بین‌المللی است.

اتحاد ضد چین؟

سند یادشده آن‌گونه که نویسنده مدعی است، از استراتژی دفاع ملی ژاپن در سال ۲۰۲۲ پیروی می‌کند که توسط وزارت دفاع آمریکا در ماه اکتبر ترسیم ‌شده بود.

تمرکز اولیه این راهبرد که واشنگتن مبتکر آن بوده بر نیاز به حفظ و تقویت بازدارندگی آمریکا علیه چین بنا نهاده شده بود.

از سوی دیگر، وزارت دفاع فرانسه سال ۲۰۱۹ میلادی استراتژی دفاعی خود مبتنی بر نگرانی‌ها نسبت به رقابت راهبردی فزاینده میان چین و آمریکا را ترسیم و بر همکاری پاریس با اعضای گروه موسوم به گفت‌و‌گوی چهارجانبه امنیتی، اتحادی غیررسمی میان آمریکا، هند، ژاپن و استرالیا تأکید کرده بود.

گروه کشورهای عضو گفت‌و‌گوی چهارجانبه امنیتی درواقع پیش‌تر به‌منظور مقابله بانفوذ فزاینده چین در منطقه دست به تشکیل این ائتلاف زده بودند.

گزارشی که وزارت امور خارجه فرانسه در ماه فوریه ۲۰۲۲ منتشر کرد، نشان داد که این کشور در حال حاضر حدود ۱۶۶۰ سرباز در کالدونیای نو و ۱۱۸۰ سرباز در پُلی‌نزی فرانسه، یکی از قلمروهای فرادریایی فرانسه در بخش جنوبی اقیانوس آرام دارد که توسط ۷ کشتی و ۲۲ هواپیما و بالگرد پشتیبانی می‌شوند.

درحالی‌که روابط فرانسه و ژاپن درحال‌توسعه است، توکیو و واشنگتن در حال حاضر روابطی بسیار نزدیک دارند تا آنجا که برخی تحلیل‌گران از آن به‌عنوان یک اتحاد رو به رشد علیه چین نام می‌برند.

لوید آستین، وزیر دفاع ‌‌‌‌آمریکا‌‌‌ اوایل همین هفته در یک کنفرانس مطبوعاتی بر نگرانی مشترک ژاپن و آمریکا نسبت به اقدامات بی‌ثبات‌‌کننده چین تأکید کرد و افزود که واشنگتن متعهد شده است که با طیف کاملی از ظرفیت‌ها ازجمله توان هسته‌ای از ژاپن دفاع کند.

دوستی بی‌حدوحصر روسیه و چین

این در حالی است که در آن‌سوی تعهد فزاینده متحدان غربی و ژاپن به تشدید همکاری‌های استراتژیک، نزدیکی و همسویی دو متحد دیگر به نام‌های چین و روسیه برجسته می‌شود.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و شی جین پینگ، رهبر چین در جریان بازی‌های المپیک زمستانی که ماه فوریه تنها دو هفته پیش از حمله نظامی به اوکراین به میزبانی پکن برگزار شد نسبت به تقویت بی‌حدوحصر دوستی میان دو کشور متعهد شدند. در همین راستا، چین به‌رغم بی‌ثباتی جهانی ناشی از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین هرگز از مسکو انتقاد نکرده است.

پوتین پایان سال گذشته میلادی در ‌‌‌‌گفت‌و‌گو‌‌‌یی با رهبر چین از طریق ویدئوکنفرانس بر تقویت همکاری میان نیروهای مسلح دو کشور تأکید کرد و شی را دوست عزیز خود خواند.

نویسنده این گزارش در انتها چنین نتیجه‌گیری می‌کند: به نظر می‌رسد در حال حاضر دو بلوک قدرت (از یک‌سو آمریکا و شرکا و از سوی دیگر چین و روسیه) با توجه به اینکه هر یک بر دیدگاه خود از نظم نوین جهانی پافشاری می‌کنند در حال دور شدن از هم هستند.

آمریکا و متحدانش آن‌گونه که در این نتیجه‌گیری آمده در تلاش برای تقویت نظم بین‌المللی مبتنی بر قواعدی هستند که به‌طور ضمنی توسط واشنگتن ترسیم و هدایت می‌شود، درحالی‌که چین و روسیه دنیای چندقطبی را ترجیح می‌دهند که در آن کشورها در امور داخلی یکدیگر مداخله نکنند.

آسیا می‌تواند اوکراین فردا باشد

فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن در پایان سفر خود به کشورهای عضور گروه ۷ و پس از دیدارش با جو بایدن هشدار داد که آسیا می‌تواند اوکراین فردا باشد.

وی به رهبران کشورهای گروه ۷، متشکل از آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و خود ژاپن، نگرانی خود را نسبت به بحران امنیتی شدید در شرق آسیا منتقل کرده است.

او در کنفرانسی مطبوعاتی پس از دیدارش با بایدن گفت: درسی که از اوکراین باید گرفت این است که امنیت اروپا و منطقه هند و اقیانوس آرام جدایی‌پذیر نیستند.

وی افزود: وضعیت در اطراف ژاپن به‌طور فزاینده‌ای جدی است، از تلاش برای تغییر وضعیت موجود در دریای چین شرقی و دریای چین جنوبی با توسل به قوه قهریه گرفته تا فعالیت‌های هسته‌ای و شلیک موشک توسط کره شمالی.

اشاره کیشیدا به تلاش چین برای تسلط بر گستره دریایی مورد مناقشه است که باعث اصطکاک با منافع ژاپن، فیلیپین و ویتنام می‌شود. تایوان نیز در این گستره دریایی دستخوش تنش و تحت‌فشار است؛ جزیره‌ای خودگردان که پکن می‌گوید جزو قلمرو چین است.