بهگزارش مرکز مطالعات سورین، شبکه خبری دویچه وله در تحلیلی بهقلم «ویلیام یانگ» عنوان کرد: چین در هفتههای اخیر جذابیت دیپلماتیک خود را در غربآسیا افزایش داده است و خود را بهعنوان یک صلح ساز بین رقبای دیرینه در منطقه معرفی کرده است.
پکن پس از میانجیگری یک توافق مهم، کمک به ایران و عربستان برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک در 6 آوریل، اکنون در تلاش است تا مذاکرات صلح بین اسرائیلیها و فلسطینیها را تسهیل کند.
بهدنبال تماس با مقامات ارشد اسرائیلی و فلسطینی، وزیر امور خارجه چین، شین گانگ، با تأکید بر مذاکرات صلح و اجرای راهحل دو کشوری، از همه طرفها خواست تا «آرامش» خود را حفظ کنند و در عین حال خواستار «خودداری» شوند.
«وی الی کوهن» -وزیر امور خارجه اسرائیل(رژیم صهیونیستی)- را برای از سرگیری گفتوگوهای صلح با فلسطینیها تشویق کرد و گفت چین «آماده است تا برای این امر سهولت فراهم کند.»
کین در گفتوگوی جداگانه با ریاض المالکی، وزیر امور خارجه فلسطین، مواضع پکن را تکرار کرد. بر اساس بیانیه مطبوعاتی وزارت امور خارجه چین، ریاض المالکی طی تماس تلفنی با شین از تلاش چین برای تسهیل ازسرگیری روابط دیپلماتیک بین عربستان و ایران قدردانی کرد و گفت که این نشاندهنده نقش چین است.
اگرچه چین آرزوی خود را برای تبدیل شدن به یک بازیگر مهمتر در غربآسیا نشان داده است، برخی کارشناسان فکر میکنند که آرزو و نفوذ واقعی پکن در منطقه بیش از حد برآورده شده است.
«توویا گرینگ» -کارشناس روابط چین و غربآسیا- در مرکز دایان و گیلفورد گلیزر در موسسه مطالعات امنیت ملی در اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به دویچه وله گفت: چین فرصتی را در توافق ایران و عربستان دید و بستری را فراهم کرد. با این حال، این قرارداد نتیجه تعامل دو ساله ایران و عربستان با کمک کشورهایی مانند عمان، عراق و آمریکا بود.
از آنجایی که چین بهدنبال افزایش نفوذ خود در غربآسیا است، جامعه بینالملل نیز بهدقت دنبال میکند که چگونه میتواند نظم منطقهای را که مدتها تحت سلطه آمریکا است، به چالش بکشد. چین بر توانایی خود برای حفظ روابط متوازن با همه کشورهای غربآسیا تأکید میکند و هیچ نشانهای وجود ندارد که پکن در بحبوحه تلاشهای مستمر خود برای معرفی خود بهعنوان یک «صلح ساز» شروع به انتخاب طرف کند.