بهگزارش مرکز مطالعات سورین، وبگاه آکسیوس در یادداشت تازه خود نوشت: «مذاکرات» از فاصله نزدیک بین ایران و آمریکا که تاکنون گزارش نشده، نشاندهنده اولین تعامل غیرمستقیم بین دو کشور به این شکل در چند ماه گذشته است.
چنین مذاکراتی در بحبوحه نگرانیهای فزاینده در کاخ سفید در مورد پیشرفتهای هستهای ایران انجام شد.
این وبسایت آمریکایی هفته گذشته نیز گزارش داده بود که «برت مک گورک» -هماهنگکننده شورای امنیت ملی کاخ سفید در امور غربآسیا و شمال آفریقا- اوایل ماه گذشته در مورد مذاکرات دیپلماتیک احتمالی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور، سفری بی سروصدا به عمان داشت.
این سه منبع مطلع به آکسیوس گفتند که همزمان با ورود برت مک گورک به عمان، یک هیئت ایرانی نیز همزمان وارد مسقط شد.
یکی از این منابع گفت: علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران نیز در این هیات حضور داشت.
به گفته این منابع، برت مک گورک و مقامات ایرانی با یکدیگر ملاقات نکردند، بلکه دو طرف در مکانهای جداگانهای حضور داشتند و مقامات عمانی بین آنها رفت و آمد داشتند و پیامهایی را منتقل میکردند.
به گفته این منابع، یکی از پیامهای اصلی آمریکا بر بازدارندگی متمرکز بوده است. این منابع گفتند که آمریکا به صراحت اعلام کرده است که اگر ایران به سمت غنیسازی 90 درصدی اورانیوم، سطح مورد نیاز برای تولید سلاح هستهای برود، بهای سنگینی خواهد پرداخت.
آکسیوس میگوید، هدف از تبادل غیرمستقیم پیامها بین دولت بایدن و ایران، دستیابی به «تفاهم» در مورد راههای کاهش تنش در برنامه هستهای جمهوری اسلامی، رفتار این کشور در منطقه و دخالت در جنگ اوکراین بوده است.
این منابع که نام آنها فاش نشده، در ادامه گفتند: چنین تفاهمی و تنشزدایی در منطقه میتواند بعداً بهعنوان مبنایی برای مذاکرات آینده در مورد توافق هستهای جدید بین طرفین مورد استفاده قرار گیرد. هنوز مشخص نیست که آیا طرفین به چنین تفاهمی نزدیک هستند یا خیر.
آکسیوس دو ماه قبل گزارش داده بود که دولت بایدن طرحی را با متحدین اروپایی و اسرائیلی خود در میان گذاشته که به ایران توصیه کرده از بخشی از برنامه هستهای خود صرف نظر نموده تا واشنگتن در ازای آن، بخشی از تحریمهای آمریکایی علیه ایران را تعلیق کند.
این طرح مشابه طرح جیک سالیوان و ویلیام برنز در سال 2013 است ؛ زمانی که این دو چهره در دولت باراک اوباما حضور داشتند و ایران و آمریکا درگیر مذاکراتی برای دستیابی به توافق هستهای بودند.
در همین زمینه، آمریکا و ایران، گزارش وبسایت «میدل ایست آی» را که در آن ادعا شده بود این دو کشور به توافقی موقتی بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی نزدیک شدهاند، رد کردند.
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، این گزارش را «غلط و گمراهکننده» خواند و تأکید کرد که «تمام گزارشها درباره توافق موقت» با تهران «غلط» است.