loader image

جستجو

Foreign Ministers of Iran and Azerbaijan emphasized on mutual respect

بی‌‌بی‌سی:
تأکید وزرای خارجه ایران و آذربایجان بر احترام متقابل

مرکز مطالعات سورین

چکیده

شبکه خبری «بی‌‌بی‌سی» در گزارشی از تاکید وزرای خارجه ایران و آذربایجان بر احترام متقابل خبر داد و نوشت: دو تماس تلفنی پیاپی وزیران خارجه دو کشور به‌دنبال چند روز تنش لفظی میان مقام‌های تهران و باکو انجام‌گرفته است.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین، شبکه خبری بی‌بی‌سی در گزارشی خبر داد: «حسین امیر عبداللهیان» و «جیحون بایرامف» وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان، طی دو تماس تلفنی در روزهای جمعه و شنبه بر ضرورت احترام متقابل و تداوم ارتباطات برای رفع اختلافات تأکید کرده‌اند.

رسانه‌های رسمی در ایران این گفت‌و‌گو‌ها را «صریح و شفاف» توصیف کرده‌اند و می‌گویند آقایان امیر عبداللهیان و بایرامف درباره «مشکلات و سوءتفاهمات موجود» و راه‌حل‌های آن‌ها صحبت کرده‌اند.

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان هم در اطلاعیه‌ای کوتاه گفته است که درباره «نارضایتی‌ها و سوءتفاهمات» صحبت شده است.

دو تماس تلفنی پیاپی وزیران خارجه دو کشور به‌دنبال چند روز تنش لفظی میان مقام‌های تهران و باکو انجام‌گرفته است.

جنگ سه سال پیش قره‌باغ به تشدید تنش در رابطه ایران و جمهوری آذربایجان منجر شده و پس از حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در ایران و افتتاح سفارت آن کشور در اسرائیل روابط تهران و باکو تیره‌تر هم شده است.

رسانه‌های ایرانی می‌گویند که حسین امیر عبداللهیان به همتای آذربایجانی خود گفته که اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به‌دنبال توطئه علیه انسجام، امنیت و پیشرفت کشورهای منطقه است و از وجود اختلاف بین کشورهای منطقه، صرفاً دشمنان سود می‌برند.

بنا به اطلاعیه وزارت خارجه جمهوری آذربایجان، جیحون بایرامف هم به آقای امیر عبداللهیان یادآور شده که باید سیاست خارجی مستقل کشورش، در چهارچوب منافع ملی این کشور و روابط دوجانبه‌اش با دیگر کشورها، مورداحترام قرار بگیرد.

مقام‌های ایرانی به‌تندی از افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در اسرائیل(رژیم صهیونیستی) انتقاد کرده‌اند و ازجمله با تأکید می‌گویند یک «توطئه» اسرائیلی از خاک جمهوری آذربایجان را تحمل نخواهند کرد.

چند ماه پیش «خزر ابراهیم» -سفیر جمهوری آذربایجان در آمریکا- گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال حمله اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به تأسیسات هسته‌ای، موشکی و پهپادی ایران از طریق خاک جمهوری آذربایجان را قویاً رد کرد.

آقای ابراهیم گفت: «از آذربایجانی‌ها هرگز علیه کشوری دیگر استفاده نخواهد شد. شاید کسی باشد که بخواهد رابطه آذربایجان با متحدانش را خراب کند.»

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان می‌گوید که آقایان امیر عبداللهیان و بایرامف بر ادامه تماس‌هایشان تأکید کرده‌اند.

رسانه‌های ایران همچنین گفته‌اند «ضرورت مدیریت بیشتر فضای رسانه‌ای در راستای منافع دو ملت و دو کشور» از موضوعات موردبحث بوده است.

هم رسانه‌های رسمی ایران و هم وزارت خارجه جمهوری آذربایجان می‌گویند که حسین امیر عبداللهیان و جیحون بایرامف بر ضرورت احترام متقابل به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی دو کشور تأکید کرده‌اند.

در رسانه‌های ایرانی «حسن هم‌جواری» نیز مورد دیگری است که گفته‌شده دو طرف خواهان آن شده‌اند.

«آیخان حاجی‌زاده» -سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان- روز شنبه، با اشاره به گفته‌های ناصر کنعانی در روز قبل گفت: باید یادآور شویم که فعالیت غیرقانونی در خاک آذربایجان با اصل حسن هم‌جواری سازگار نیست و در چهارچوب کنوانسیون وین در این زمینه اقدام شده است.

حکومت ایران می‌گوید جمهوری آذربایجان باید به‌عنوان یک کشور مسلمان با توجه به وضعیت فلسطینی‌ها درباره رابطه اسرائیل(رژیم صهیونیستی) تصمیم بگیرد، اما آقای حاجی‌زاده گفته کشورش با استفاده از مذهب برای اهداف سیاسی موافق نیست.