بهگزارش مرکز مطالعات سورین، اندیشکه اوراسیا ریویو در یادداشت تازه خود بهقلم «سرمد اشفق» نوشت: تغییر نظامها با حمایت آمریکا در دنیا اتفاق تازهای نیست. واشنگتنپست تأکید میکند که «آمریکا 72 بار در طول جنگ سرد تلاش کرد تا دولت کشورهای دیگر را تغییر دهد.»
ظاهراً جدیدترین نمونه از دسیسه آمریکا، برکناری «عمران خان» از نخستوزیری پاکستان بوده است؛ البته وزارت امور خارجه آمریکا هرگونه دخالت در این زمینه را رد کرده است.
دولت عمرانخان از طریق رأی عدم اعتماد پارلمان در روز شنبه 7 فروردین سرنگون شد.
این میتوانست یک پیروزی بزرگ برای دموکراسی در پاکستان باشد، زیرا عمرانخان اولین نخستوزیری بود که با رأی عدم اعتماد برکنار میشد.
با گذشت زمان مشخص شد که آمریکا و ظاهراً این تهدید توسط «دونالد لو» -دیپلمات آمریکایی متخصص امور آسیای جنوبی و مرکزی- به سفیر وقت پاکستان در آمریکا انجام شده است.
در این تهدید مشخص شد که اگر رأی عدم اعتماد به عمرانخان شکست بخورد، عواقب جدی برای پاکستان در پی خواهد داشت.
با گذشت روزها، این تصور رایج بود که علاوه بر دو حزب اصلی، رسانهها و قوهقضاییه نیز خواهان برکناری عمرانخان بودند.
عمرانخان تلاش کرد نامه آمریکا را برای همه اعضای مجلس ملی و همچنین رئیس دادگستری پاکستان فاش کند.
وی اعلام کرد که این نامه دلیلی بر مداخله خارجی است. بااینحال آنها در چند نوبت از فراخوان دولت برای یک جلسه ویدئویی اجتناب کردند.
«شهباز شریف» -نخستوزیر جدید- اعلام کرده که مایل است از طریق یک جلسه ویدئوبی درباره این نامه تحقیق کند. در جریان رسوایی نامه «گیت»، بسیاری از مجریان تلویزیون پاکستان، این نامه تهدیدآمیز را کماهمیت جلوه دادند و تلویحاً گفتند که این یک تلاش بیهوده از سوی نخستوزیر وقت برای حفظ قدرت بوده است.
قوهقضائیه موضوع نامه را نادیده گرفت و تصمیم دادگاه عالی به سرعت صادر شد. دادگاه، حكم نخستوزیر و نایبرئیس مجلس را مغایر با قانون اساسی دانست و دستور انحلال پارلمان را لغو كرد.
عمرانخان تصمیم دادگاه عالی را پذیرفت، اما از نادیده گرفتهشدن نامه ابراز ناراحتی کرد. بحث به اینجا ختم نشد. اگرچه برخی از مفسران از این تصمیم حمایت کردند، برخی دیگر شوکه شدند که چگونه دادگاه عالی چنین رأیی را صادر کرده است.
با فروکشکردن گردوغبار، خشم نسبت به مقصر بودن دادگاه عالی افزایش یافت، زیرا مردم باز شدن دادگاهها را آنهم در ساعات عجیب و غریب و در روز تعطیل بهعنوان یک توطئه تلقی کردند.