بهگزارش مرکز مطالعات سورین، نشریه لایو مینت در گزارش خود بهقلم «موسم جها» نوشت: بر اساس گزارش رسانهها، میانجیگری چین در توافق اخیر بین عربستان و ایران، دو کشور باسابقه خصومت طولانی، پتانسیل ایجاد یک اثر دومینویی در سراسر غربآسیا را دارد.
حل تنشها بین این دو کشور ممکن است تأثیر مثبتی بر دیگر کشورهای منطقه مانند یمن، سوریه، لبنان و عراق داشته باشد، جایی که عربستان و ایران بهطور تاریخی از طرفهای مخالف حمایت کردهاند.
آسیا نیوز اینترنشنال گزارش داد که این توافق میتواند نقش مهمی در ثبات منطقه و ارتقای همکاری و دیپلماسی بیشتر بین کشورها داشته باشد.
دخالت چین در توافق عربستان و ایران بهعنوان گامی مهم در جهت ایجاد نفوذ دیپلماتیک و استراتژیک خود در غربآسیا تلقی میشود.
این نقش فزاینده چین در منطقه باعث نگرانی آمریکا شده است که شاهد کاهش قدرت اقتصادی و نرم خود در منطقه است
. پیشرفت دیپلماتیک اخیر بین عربستان و ایران این امید را ایجاد کرده است که درگیری طولانیمدت در یمن ممکن است سرانجام به پایان برسد.
با این توافق اخیر که بر اساس آن هر دو کشور متعهد به پایان دادن به دخالت خود در درگیری یمن شدهاند، انتظار میرود که شاهد آتشبس دائمی باشیم.
توافق دیپلماتیک اخیر بین عربستان و ایران آرامشی را برای دولت سعودی که با حملات موشکی و پهپادی شورشیان حوثی علیه تأسیسات نفتی خود دستوپنجه نرم میکند، به ارمغان آورده است.
دولت انتظار دارد با پایان درگیری یمن، این حملات متوقف شود و دیگر نیازی به سرمایهگذاری میلیاردها دلاری در سیستمهای پدافند هوایی پیشرفته نداشته باشد.
این واقعیت که ایران توانست روابط دیپلماتیک خود را با عربستان، یکی از دشمنان اصلی خود در غربآسیا، بدون توافق قبلی بر سر برنامه هستهای خود بازگرداند، یک پیروزی بزرگ دیپلماتیک است.
پیشرفت دیپلماتیک بین عربستان و ایران احتمالاً تأثیر قابلتوجهی بر وضعیت سوریه خواهد داشت.
برای چندین سال، عربستان یکی از حامیان اصلی نیروهای ضد دولتی در سوریه بوده است، درحالیکه ایران از دولت بشار اسد حمایت کرده است.
در حال حاضر، شبههنظامیان طرفدار ایران به کنترل چندین استان سوریه ادامه میدهند.
عدم توانمندی سیاسی لبنان ماهها است که ادامه دارد و هیچ راهحلی در نظر گرفته نشده است. بااینحال، احیای روابط دیپلماتیک اخیر بین عربستان و ایران این امید را ایجاد کرده است که این امر میتواند تغییر کند.
«نبیه بری» -رئیس پارلمان لبنان- این تحول را «تاریخی» خواند و از سیاستمداران لبنانی خواست توجه داشته باشند و برای انتخاب رئیسجمهور جدید بهسرعت اقدام کنند.
در سال 2020، بهبود جزئی در روابط بین عراق و عربستان مشاهده شد و دو کشور یک گذرگاه مرزی را بازگشایی کردند.
انتظار میرود توافق اخیر با میانجیگری چین باعث بهبود بیشتر روابط بین تهران، ریاض و بغداد شود. احیای اخیر روابط بین عربستان و ایران، احتمال حمله ایران به عربستان را کاهش داده است، بنابراین انگیزه قوی ریاض بهمنظور تقویت روابط با اسرائیل را از بین برده است.
توافق با میانجیگری چین بین عربستان و ایران مورد استقبال آمریکا قرار نگرفت، زیرا آمریکا استراتژی کلی غربآسیا خود را در ضعف میبیند.
آمریکا در حال درک این موضوع است که با توجه به احیای اخیر روابط بین عربستان و ایران، امکان برقراری روابط دیپلماتیک بین عربستان و اسرائیل بعید است.