loader image

جستجو

War of the chips

دیپلماتیک کوریر:
جنگ تراشه‌ها

مرکز مطالعات سورین

چکیده

روزنامه «دیپلماتیک کوریر» در مقاله‌ای با اشاره به پیامدهای جنگ در شرق اروپا، به بررسی موضوع جنگ تراشه‌ها پرداخت.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین، روزنامه دیپلماتیک کوریر مقاله‌ای به‌قلم «کارل بیلد» منتشر کرد که در آن آمده است:علاوه بر مقابله با پیامدهای جنگ آشکار در شرق اروپا، جهان شاهد آغاز یک جنگ اقتصادی تمام‌عیار بین آمریکا و چین بر سر فناوری است.
در اوایل ماه جاری، وزارت بازرگانی آمریکا محدودیت‌های شدید جدیدی را برای فروش کالاهای با فناوری پیشرفته خود به چین اعمال کرد.
درحالی‌که روسیه از موشک‌ها برای فلج کردن زیرساخت‌های انرژی و گرمایش اوکراین استفاده کرده است، آمریکا اکنون از محدودیت‌های صادراتی برای محدود کردن ارتش، اطلاعات و سرویس‌های امنیتی چین بهره می‌برد.
علاوه بر این، در اواخر ماه آگوست، جو بایدن قانون تراشه را امضا کرد که شامل یارانه‌ها و سایر اقدامات برای تقویت صنعت نیمه‌رسانای داخلی آمریکا می‌شود. نیمه رسانه‌ها در قلب اقتصاد قرن بیست و یکم هستند و خواهند ماند.
بدون ریزتراشه‌ها، تلفن‌های هوشمند ما تلفن‌های گنگ خواهند بود، ماشین‌های ما حرکت نمی‌کنند، شبکه‌های ارتباطی ما کار نمی‌کنند، هر شکلی از اتوماسیون غیرقابل‌تصور خواهد بود و عصر جدیدی از هوش مصنوعی که وارد آن می‌شویم، همچنان موضوع علمی باقی خواهد ماند. جنگ تراشه‌های جدید، نبردی برای کنترل آینده است.
زنجیره ارزش نیمه‌رسانه‌ها بیش‌ازحد جهانی شده است، اما آمریکا و نزدیک‌ترین متحدان آن، همه گره‌های کلیدی را کنترل می‌کنند. آمریکا به‌شدت بر طراحی تراشه متمرکز شده است.
تولید بدون تجهیزات پیشرفته از اروپا امکان‌پذیر نخواهد بود و ساخت پیشرفته‌ترین تراشه‌ها منحصراً در شرق آسیا واقع شده است.
چین در تعقیب برتری تکنولوژیکی خود به‌طور فزاینده‌ای به این تراشه‌ها متکی شده و دولت آن در تلاش برای تقویت تولید داخلی و دستیابی به «خودکفایی» بوده است.
در سال‌های اخیر، چین سرمایه‌گذاری هنگفتی را برای ایجاد قابلیت‌های طراحی و تولید نیمه رسانه‌های خود انجام داده؛ اما درحالی‌که پیشرفت‌هایی حاصل شده، سال‌ها از آمریکا عقب مانده است و مهم‌تر از همه، پیشرفته‌ترین تراشه‌ها هنوز فراتر از دسترس چین هستند.
اکنون دو سال است که آمریکا فروش تراشه‌های پیشرفته را به غول مخابراتی چینی هوآوی که پرچم‌دار فناوری جهانی این کشور در آن زمان بود، ممنوع کرده است.
این تشدید جنگ فناوری به همان اندازه پیامدهای اقتصادی و سیاسی چشمگیری خواهد داشت که برخی از آن‌ها بلافاصله آشکار می‌شوند و بعضی دیگر مدتی طول می‌کشد تا تحقق یابد.
چین به‌احتمال‌زیاد تراشه‌ها را ذخیره کرده و در حال حاضر، در حال کار برای ایجاد شبکه‌های پیچیده جدید جهت دور زدن تحریم‌هاست.
بااین‌حال، تحریم‌های جدید آن‌قدر گسترده هستند که ضربه سنگینی به بخش فناوری پیشرفته چین و به بسیاری از بخش‌های دیگر اقتصاد این کشور وارد خواهند کرد.
یک شرکت اروپایی که اکنون به چین صادرات می‌کند، باید دوچندان مطمئن باشد که محصولاتش فاقد تراشه‌های متصل به آمریکاست و بسیاری از تراشه‌های تایوان یا کره جنوبی نیز غیرمجاز خواهند بود.
هدف رسمی سیاست آمریکا، دور نگه داشتن تراشه‌های پیشرفته از دست ارتش چین است؛ اما اثر واقعی این خواهد بود که توسعه و رشد این کشور را در بخش‌هایی که برای قدرت ملی در دهه‌های آینده حیاتی هستند، محدود کند.
چین مطمئناً با تلاش‌های قوی‌تر برای توسعه توانایی‌های خود پاسخ خواهد داد، اما زمان می‌برد. جنگ تراشه‌های جدید هرگونه تردید باقی‌مانده را از بین می‌برد که ما شاهد جدایی گسترده‌تر چین و آمریکا هستیم.
اوکراین در حال تعمیر و راه‌اندازی مجدد نیروگاه‌هایی است که از زمان آغاز تهاجم در ماه فوریه توسط رگبارهای موشکی روسیه مورد اصابت قرارگرفته‌اند؛ اما غلبه بر فقدان فناوری‌های کلیدی برای چین بسیار دشوارتر خواهد بود.
قدرتمندترین کشورها آن‌هایی خواهند بود که بر حوزه‌های اقتصادی، فناوری و دیپلماتیک تسلط داشته باشند.