بهگزارش مرکز مطالعات سورین، نشریه آتلانتیک در یادداشت خود بهقلم«آرش عزیزی» نوشت« 25 روز طول کشید، اما اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به حمله موشکی ایران در اوایل ماه جاری پاسخ داد. این عملیات که «روزهای توبه» نام گرفت، مهمترین حمله به ایران از دهه 1980 تاکنون بود.
نظام ایران در طول سالها جنگ سایهای را علیه اسرایئل انجام داده بود که امروز آشکار شد. این حملات قابلتوجه بودند و احتمالاً خسارات قابلتوجهی به بار خواهند آورد.
حداقل چهار افسر ارتش ایران که در یگانهای پدافند موشکی خدمت میکردند کشته شدند. با این وجود، ایران از اینکه بدترین ترسهایش محقق نشد، آسوده است.
«مصطفی نجفی» کارشناس امنیتی در تهران که با نخبگان این نظام در ارتباط است، به من گفت که یک روز قبل از حملات، اسرائیل(رژیم صهیونیستی) از واسطهها برای هشدار به ایران در مورد حملهاش استفاده کرده بود تا مطمئن شود که تلفات زیادی در پی نخواهد داشت.
او گفت که این حملات آنقدر که مقامات اسرائیلی ادعا کرده بودند، گسترده و دردناک نیست. اسرائی(رژیم صهیونیستی)ل زیرساختهای ایران مانند پالایشگاههای نفت و گاز این کشور را هدف قرار نداد و رهبران سیاسی و نظامی را نیز ترور نکرد.
به همین دلیل، ایران این فرصت را دارد که با دادن یک پاسخ ضعیف این آتش را کنار بگذارد و اسرائیل(رژیم صهیونیستی) را به واکنشی تلافیجویانه دعوت نکند.
اگر ایران بخواهد در برابر صداهای تندرو مقاومت کند که خواهان تشدید جنگ و حتی گسترش درگیری هستند، میتواند جلوی ضربات را بگیرد.
زندگی در تهران بهسرعت به روال عادی بازگشت. روز شنبه، اولین روز هفته در کشور، طبق معمول خیابانهای شهر مملو از ترافیک بود. اگرچه همه پروازها در ابتدا به حالت تعلیق درآمده بودند، اما دو فرودگاه اصلی تهران دوباره به کار خود ادامه دادند.
«عفیفه عابدی» کارشناس امنیتی در ایران که حامی دولت است، به من گفت: «من معتقدم ایران به حملات پاسخ خواهد داد.» او گفت: «اما من شک دارم که تشدید تنش وجود داشته باشد. کشورهای منطقه جلوی این کار را خواهند گرفت و آمریکا تلاش خواهد کرد تا اوضاع را مدیریت کند.»
«عباس اصلانی» از مرکز مطالعات استراتژیک غربآسیا مستقر در تهران با این موضوع موافق است. او به من گفت: «شواهد در حال حاضر به یک جنگ گستردهتر اشاره نمیکند.
اما این لزوماً به این معنا نیست که ایران پاسخی نخواهد داد.»
من همچنین با دو سیاستمدار ارشد ایرانی، یک محافظهکار و یک اصلاحطلب صحبت کردم که هر دو از ترس انتقامجویی خواستند نامشان فاش نشود.
آنها گفتند که ایران اکنون بهدنبال گسترش درگیری نیست. این چهره محافظهکار نزدیک به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، به من گفت که ایران و آمریکا تلویحاً موافقت کردهاند که اجازه حمله محدود اسرائیل را بدهند و پس از آن هیچ واکنش مهمی از سوی ایران صورت نگیرد.
این سیاستمدار اصلاحطلب که پیش از این در کابینه ایفای نقش کرده است، گفت که تلاشهای عباس عراقچی، دیپلماتیک وزیر امور خارجه ایران، کمک کرد که حملات اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به اهداف نظامی محدود شود.
عراقچی در چند هفته گذشته از دهها کشور مجاور بازدید کرد و گمان میرود که از آنها خواسته است که بر آمریکا و اسرائیل فشار بیاورند تا حملات محدود شود.
در سرتاسر منطقه، مخالفتهای گستردهای با گسترش درگیری وجود دارد.
عربستان حملات اخیر اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به ایران را «نقض حاکمیت این کشور و نقض قوانین و هنجارهای بینالمللی» محکوم کرد و بر موضع قاطع خود در رد ادامه تشدید تنش تأکید کرد.
محکومیتهای مشابهی از سوی ترکیه، عراق، لبنان، امارات، بحرین، عمان، قطر، کویت، اردن، الجزایر، موریتانی و سوئیس، پاکستان، اندونزی و مالدیو صادر شده است.
اردن که همسایه اسرائیل(رژیم صهیونیستی) است و 30 سال پیش در چنین روزی با آن معاهده صلح امضا کرد،
همچنین تأیید کرد که هیچ مهاجم اسرائیلی اجازه استفاده از حریم هوایی اردن را نداشته است. اردن در تلاش برای حفظ بیطرفی خود، قبلاً به اسرائیل(رژیم صهیونیستی) کمک کرده بود تا از خود در برابر حملات موشکی و پهپادهای ایران دفاع کند.
ایران میداند که شکوفایی و موفقیت آیندهاش متکی به توسعه اقتصادی است که بهطور فعال از انزوایش در اقتصاد بینالملل و وضعیت جنگی کنونیاش آسیبدیده است.
دیروز، گروه ویژه اقدام مالی مستقر در پاریس اعلام کرد که قصد دارد ایران را تنها در کنار دو کشور دیگر، کرهشمالی و میانمار، در لیست سیاه خود نگه دارد. روز شنبه، دلار آمریکا به قیمت 68 هزار تومن فروخته شد که یک رکورد تاریخی است. اینها مشکلاتی نیستند که بتواند با مبارزه با اسرائیل حل شود.
قالیباف دیروز در یک لحظه نادر در تاریخ سخنانش صراحتاً به مخاطرات این موضوع اذعان کرد و گفت: «متأسفانه اقتصاد ما بهخوبی موشکهای ما نیست، اما باید بهخوبی آن شود.»
بهرغم تأیید مجمع علما و مدرسان حوزه علمیه قم از راهحل دو کشوری، ایران هنوز از تغییر موضع ضد اسرائیلی خود فاصله دارد.
تندروهایی مانند حسین شریعتمداری معتقدند که ایران به حملات اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به لبنان پاسخ قاطع خواهد داد.
برخی از حامیان اسرائیل(رژیم صهیونیستی) نیز به جنگ همهجانبه با ایران امیدوارند. تا زمانی که ]آیتالله[ خامنهای در قدرت باقی بماند، نگرش ایران نسبت به اسرائیل (رژیم صهیونیستی) تغییر قاطعی نخواهد داشت.
بااینحال، تندروها از نظر سیاسی قدرت کمتری دارند و در سایر نهادها به حاشیه رانده میشوند. برای جلوگیری از یک درگیری وسیع، ایران باید بهسرعت تغییر کند تا از جنگ جلوگیری کند.