بهگزارش مرکز مطالعات سورین، خبرگزاری راشا تودی در یادداشت تازه خود بهقلم « رابرت اینلاکش نوشت: در 24 ژانویه، خبرگزاری رویترز در گزارش اختصاصی فاش کرد که هیئت آمریکایی در وین در حال پیشنهاد اعطای امتیازی دیگر به تهران در جهت احیای برجام است. این امر پس از دیدار «رابرت مالی» -مذاکرهکننده ارشد آمریکایی- و «بری روزن» -یکی از افرادی که در جریان بحران گروگانگیری ایران اسیر شده بود، صورت گرفت. روزن گفت: «هیچ توافقی با ایران صورت نمیگیرد، مگر اینکه گروگانها آزاد شوند.»
ایران ادعای رسانهها و دولتهای غربی مبنی بر نگهداری از «زندانیان سیاسی» را رد میکند، در حالی که سازمانهای عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر بهطور مداوم از جمهوری اسلامی به خاطر زندانی کردن افراد دوتابعیتی ایرانی انتقاد کردهاند.
به نظر میرسد «روزن» -گروگان سابق در ایران و دیپلمات آمریکایی- یک کارزار بشردوستانه را برای مرتبط ساختن موضوع زندانیان به مذاکرات آغاز کرده، اما نقش او بهعنوان مشاور گروه اتحاد علیه ایران هستهای نادیده گرفته شده است. این اتحاد یک گروه ضد دولت ایرانی است که در حال حاضر دارای یک هیئت مشاور مملو از سیاستمداران و اعضای جامعه اطلاعاتی مانند «جان بولتون» و «تامیر پاردو» -مدیر کل سابق موساد اسرائیل(رژیم صهیونیستی)- است.
«پروفسور محمد مرندی» -مشاور رسانهای هیئت ایران در وین- گفت که «شاید هیئت آمریکایی با مطرح کردن موضوع زندانیان میخواهد نوعی امتیاز اضافی دریافت کند. نمیدانم چرا آنها این کار را انجام میدهند، اما سازنده نخواهد بود.»
او میگوید: «اطمینان دارم که لابی اسرائیل برای افزایش تنش بین ایران و آمریکا به منظور جلوگیری از هر نوع تنشزدایی و ایجاد رابطه دست به هر کاری میزند، اما درباره تاثیر آنها نظری ندارم.»
در سال 2015، نتانیاهو در کنگره آمریکا ظاهر شد تا برجامی را که دولت اوباما برای آن تلاش کرده بود، محکوم کند و تنش واقعی را در واشنگتن ایجاد کرد.
موضوع زندانیان به تیتر اخبار تبدیل شده است و «امانوئل مکرون» -رئیسجمهور فرانسه- طی تماس تلفنی با «ابراهیم رئیسی» درخواست «آزادی فوری» زندانیان فرانسوی در ایران را مطرح کرد.
بیانیه منتشرشده توسط ترامپ در سال 2018، بر حمایت ایران از گروههایی مانند حزبالله و حماس، همسویی آن با دولت سوریه و پشتیبانی آن از شورشیان حوثی در یمن متمرکز است. در حالی که موضوع، ایران مجهز به سلاح هستهای میتواند برای برخی نگرانکننده باشد، ترس از نفوذ منطقهای و فناوری تسلیحاتی این کشور دشواریهایی را برای تل آویو و واشنگتن ایجاد میکند.
به گفته «محمد مرندی» اسرائیلیها و آمریکاییها هر دو میدانند که ایران در حال ساخت سلاح هستهای نیست و اگر قصد آن را داشت، مدتها قبل به آن دست یافته بود. او معتقد است که آمریکا از برنامه هستهای برای آزار رساندن به ایرانیان استفاده میکند و آمریکاییها و اسرائیلیها خود را استثنایی و فراتر از حاکمیت قانون میدانند.
با این حال، به نظر میرسد آمریکا و اسرائیل(رژیم صهیونیستی) درباره حمله نظامی خود در صورت شکست مذاکرات، جدی هستند.
احتمال چنین حملاتی از سوی اسرائیل(رژیم صهیونیستی) یا آمریکا به ایران قابل بحث است، حتی مقامات دفاعی اسرائیل(رژیم صهیونیستی) به نیویورک تایمز گفتهاند که چنین چیزی محتمل نیست، اما قطعاً طرف اسرائیلی از تلاش خود برای منزوی کردن ایران دست نمیکشد.
علیرغم فعالیت نیروهایی که قصد تضعیف برجام را دارند، به نظر میرسد نشانههای مثبتی از دستیابی به توافق از سوی آمریکا وجود دارد. به گفته مقامات غربی، از آنجایی که دور هشتم مذاکرات موقتاً متوقف شد، مهم است که درک کنیم موضوعات اصلی سیاسی در همه زمینهها هنوز حل نشده است.
بر اساس گزارش رویترز، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در مورد موضوع زندانیان با همتایان خود در قطر تماس گرفته است تا برای آزادی دو تابعیتیهایی که در بازداشت ایرانی به سر میبرند، به توافق برسد. این امر نشان میدهد که ایرانیها اجازه ندادهاند تا این موضوع مانع از جریان مذاکرات توافق هستهای آنها شود، بلکه سعی کردهاند از این موقعیت بهره ببرند.
نتیجه مذاکرات غیرمستقیم وین نشان دهنده قدرت لابی اسرائیل(رژیم صهیونیستی) و همچنین گروههایی مانند اتحاد علیه ایران هستهای در واشنگتن خواهد بود.