بهگزارش مرکز مطالعات سورین، اندیشکده شورای آتلانیک در مقاله خود بهقلم «سث فرانتزمن» نوشت: استفاده فزاینده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین، خطری را که پهپادهای این کشور در سطح جهانی و منطقهای ایجاد میکنند، برجسته کرده است.
نتیجه ممکن است توسعه برنامه پهپادهای ایرانی، افزایش تولید پهپادها و اشتراک دانش بین مسکو و تهران باشد که بر شرکای غربی در داخل و خارج از غرب آسیا تأثیر منفی میگذارد.
ایران انواع دیگری از پهپادها را میسازد که ممکن است به روسیه نیز صادر شوند.
اینها شامل شاهد 129 است که شبیه یک پهپاد پردیتور آمریکا طراحی شده است و همچنین شاهد 191 که شبیه یک بال دلتا، شبیه به یک پهپاد جاسوسی سنتینل آمریکاست.
مشخص نیست که آیا هر یک از این پهپادها نیازهای روسیه را برآورده میکند و یا اینکه این کشور انواع دیگر پهپادهای سبک کامیکازه را انتخاب خواهد کرد یا نه.
اوکراین اوایل سال جاری گفته بود که ایران 2400 پهپاد به روسیه منتقل کرده، اما تخمین زدن تعداد همه پهپادهای انتقال دادهشده تا پایان سال دشوار است. قابلذکر است که ایران پهپادهای خود را قبل از شروع جنگ ارسال کرده است.
تهران همچنین برای شبههنظامیان پهپاد صادر کرده است. این کشور طی جنگ با داعش عراق و شام، پهپادها را به عراق منتقل کرد و تواناییهای نیروهای بسیج مردمی را افزایش داد.
حداقل از سال 2016، آنها بر فراز خلیجفارس برای آزار و اذیت کشتیهای نیروی دریایی آمریکا مورد استفاده قرار گرفتند.
بعداً در سال 2018، ایران با پهپادهایی که از سوریه، عراق و در ادامه از خود ایران پرواز میکردند، اسرائیل(رژیم صهیونیستی) را هدف قرار داد و فناوری پهپادی را به نوار غزه صادر کرد.
پهپادها زمانی محور موضوعی غرب آسیا بودند و اسرائیل(رژیم صهیونیستی)، آمریکا و چندین کشور حاشیه خلیجفارس از قبل برای مقابله با تهدید رو به رشد هواپیماهای بدون سرنشین تلاش میکردند.
اکنون صادرات پهپادهای ایران به روسیه موجب نگرانی غرب شده است. تا حدودی، پهپادها جایگزین برنامه هستهای در حال پیشرفت ایران بهعنوان نگرانی برای شرکای غربی شدهاند.
چندین پیامد احتمالی برای صادرات پهپاد ایران به روسیه وجود دارد. یکی این است که پهپادهای ایران در جنگ اوکراین پیروز نخواهند شد و بدین ترتیب محدودیتهای آنها در طول زمان مشخص میشود.
پدافند هوایی اوکراین در حال حاضر تعداد زیادی پهپادها را سرنگون میکند. احتمالاً ایران نحوه واکنش پدافند هوایی غرب به پهپادها را مطالعه خواهد کرد و تلاش خواهد نمود آنها را بر اساس میزان عدم موفقیت مجدداً تنظیم کند.
فرسایش پهپادها ممکن است روسیه و ایران را به همکاری نزدیکتر تشویق کند. بهعنوان مثال، ویدئویی که مدعی نشان دادن سناریوی آینده است و در اوایل نوامبر منتشر شد، نشان داد که گروهی از پهپادهای شاهد 136 به تأسیسات انرژی شیبه در عربستان حمله کردند.
این موضوع نشان میدهد که چگونه تجربه ایران در اوکراین ممکن است به غرب آسیا بازگردد.
در این میان، اتحاد پهپادهای ایران و روسیه، پول نقد یا نقدینگی مورد نیاز ایران را که تحت تحریمهای شدید آمریکا قرار دارد، فراهم خواهد کرد.
بهطور مشابه، تخصص بهدستآمده در اوکراین تهدیدی برای آمریکا، اسرائیل(رژیم صهیونیستی)، خلیجفارس و سایر نیروهای شریک در غرب آسیاست. به همین ترتیب، ایران بهطور فزایندهای مونتاژ پهپادها را استاندارد میکند و آنها را برای کشندهتر و کارآمدتر کردن آنها بهبود میبخشد.