بهگزارش مرکز مطالعات سورین، نشریه دیپلماتیک کوریر در مقاله تازه خود بهقلم «آنا پالاسیو» نوشت: دبیر شورای امنیت ایران و «مساعد بن محمد العیبان» -وزیر عربستان در پکن- با یکدیگر دست میدهند و وانگ یی دیپلمات ارشد چین بین آنها لبخند میزند و چین شهرت خود را بهعنوان یک دلال قدرت جهانی تقویت کرد و بر میزان کاهش نقش منطقهای آمریکا تأکید کرد.
ایران مدتهاست به دلیل تحریمهای آمریکا عمیقاً منزوی شده است و عربستان نیز مدتهاست که از جنگ نیابتی ایران در یمن رنج میبرد و تشدید ناآرامیهای مردمی دو طرف در حال نزدیک شدن به اوج خود میباشد و در حالی که هر دو طرف دلایل خود را برای پیگیری روابط نزدیک داشتند، این چین بود که آن را محقق کرد و پس از دههها چین تصمیم گرفته است که لحظه ورود به کانون توجه جهانی فرا رسیده است و خودش را وارد کرد.
چین حرکت آرامی نخواهد داشت؛ بیطرفی ارزشمند او با نظم امنیتی جدید به چالش کشیده خواهد شد و اجتناب از گرفتار شدن در درامهای منطقهای عملاً غیرممکن خواهد شد و چین برای ارائه نوع رهبری که آمریکا یا اروپا در گذشته نشان داده است، آماده نیست.
چین زمینه را برای رهبری دیپلماتیک بیشتر فراهم کرده است؛ سال گذشته، ابتکار امنیت جهانی را معرفی کرد که هدف آن کمک به حلوفصل اختلافات بین کشورها و حلوفصل مسالمتآمیز بحرانها است و سال قبل نیز، ابتکار توسعه جهانی را راهاندازی کرد که بهعنوان «نقشه راه برای افزایش رشد اقتصادی، تلاش برای توسعه هماهنگ و رفاه مشترک» نامگذاری شد.
در هر صورت، آمریکا باید فوراً برای بازگرداندن موقعیت خود در غربآسیا، همانطور که در آفریقا تلاش کرده است، اقدام کند؛ بازگرداندن متحدان از دسترفته بسیار دشوارتر و پرهزینهتر از حفظ روابط خوب است، بنابراین زمانی برای تلف کردن وجود ندارد و باید بهسرعت دست به کار شود.
اروپا که درگیر جنگ در اوکراین است، باید به تحولات غربآسیا نیز توجه کند؛ رویاهای خودمختاری راهبردی نمیتواند خطرات ظهور قدرتهایی مانند چین و روسیه را کاهش دهد، چه رسد به خطراتی که ناشی از آشفتگی در دریای مدیترانه و ادامه پیشروی ایران به سمت حمله هستهای است؛ اما همکاری با آمریکا در غربآسیا میتواند این خطرات را کنترل کند.