بهگزارش مرکز مطالعات سورین، وبگاه المانیتور در مقالهای بهقلم «رینا بسیست» نوشت: در سفر مکرون به چین، فرانسه به نقش بزرگتری برای خود در پرونده ایران و خاورمیانه چشم دوخته است: پکن قطعه گمشده پازل برای احیای برجام است؟
در بیانیه مشترک «امانوئل مکرون» و« شی جین پینگ» از جمله به تلاشهای مشترک برای احیای برجام اشاره شد.
در این بیانیه خاطرنشان شد که هر دو کشور بر تعهد خود برای حلوفصل سیاسی و دیپلماتیک موضوع هستهای ایران تأکید میکنند و افزوده است که فرانسه و چین متعهد میشوند برای حفظ رژیم بینالمللی منع اشاعه هستهای و قطعنامههای مربوطه شورای امنیت سازمان ملل متحد همکاری کنند.
وزیر امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه درحالیکه مکرون را در سفرش به چین همراهی میکرد در پکن با همتای ایرانی خود حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد که اولین دیدار نادر بین این دو بود.
در بیانیه وزارت خارجه فرانسه آمده است که کولونا درخواست فرانسه برای آزادی فوری ۶ تبعه فرانسوی که توسط ایران بازداشت شدهاند را تکرار کرد و در این گفتوگو به وضعیت ایران، مسائل مختلف منطقهای و برنامه هستهای پرداخت.
در پاسخ به سؤال المانیتور، این وزارتخانه از ارائه جزئیات بیشتر در مورد این دیدار یا اعلام اینکه آیا قرار است در آینده نزدیک بین دیپلماتهای فرانسوی و ایرانی دیدارهای دیگری انجام شود یا خیر، خودداری کرد.
سفر سهروزه مکرون به چین بر تلاش فرانسه و اروپا برای مشارکت چین در تلاش برای پایان دادن به جنگ اوکراین تأکید داشت.
حضور رو به رشد پکن در عرصه دیپلماتیک بینالمللی بهطورکلی و روابط آن با مسکو، قدرت نرم چین را به یک بازیگر اجتنابناپذیر در خاورمیانه و اروپا بدل کرده است.
بعلاوه، این نشان میدهد که از نظر فرانسه، خواه آمریکا دوست داشته باشد یا نه، چین باید در مورد ایران و سایر پروندههای خاورمیانه موردتوجه قرار گیرد.
توافق ماه گذشته با میانجیگری چین بین عربستان و ایران، هم آمریکا و هم اروپا را شوکه کرد. مکرون که در چین با پولیتیکو صحبت میکرد، گفت که اروپا باید وابستگی خود به آمریکا را کاهش دهد و در مقابل فشار برای تبدیلشدن به (پیروان آمریکا) مقاومت کند.
رئیسجمهور فرانسه به موضوع تایوان اشاره میکرد، اما همین منطق را میتوان در درگیریهای دیگر نیز مصداق دانست.
فرانسه ممکن است اکنون در جایگاه یکی از بازیگران کلیدی در تقویت اهرم نفوذ در داخل عراق قرار گیرد.
در همین راستا، مذاکرات طولانیمدت بر سر قرارداد ۲۷ میلیارد دلاری توتال انرژی با عراق روبهجلو پیش میرود. همچنین، روابط قوی فرانسه با کشورهای حوزه خلیجفارس، از جمله عربستان، امارات و قطر، فضای دیپلماتیک بیشتری را برای کار بر روی پرونده تهران و نزدیکی ایران و خلیجفارس فراهم میکند.