بهگزارش مرکز مطالعات سورین، وبگاه میدل ایست آی در گزارش تازه خود خبر داد:«رجب طیب اردوغان» -رئیسجمهور ترکیه- هشدار داد که مداخله نظامی خارجی در نیجر باعث تشدید بیثباتی در قاره آفریقا خواهد شد.
اردوغان اعلام کرد که اقدام نظامی خارجی در نیجر اقدام درستی نیست و باعث دمیدن بر آتش بیثباتی در قاره آفریقا خواهد شد.
رئیسجمهور ترکیه که به مجارستان سفر کرده، هشدار داد که اقدام نظامی «جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا» (اِکواس) در نیجر، تهدیدی برای ثبات منطقه است.
اردوغان به خبرنگارانی که با او به مجارستان سفر کردند، گفت که اقدام نظامی که توسط جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا در نظر گرفته شده است، «درست» نخواهد بود.
وی گفت: «مالی و بورکینافاسو همچنین هشدار دادهاند که چنین مداخله نظامی به معنای اعلام جنگ علیه آنها خواهد بود. مداخله نظامی در نیجر به معنای گسترش بیثباتی در بسیاری از کشورهای آفریقایی است».
رئیسجمهور ترکیه ادامه داد که از بازگشت هرچه سریعتر به «نظم قانون اساسی و یک اداره دموکراتیک» در نیجر حمایت میکند.
اردوغان افزود: «من معتقدم که مردم نیجر برای دموکراسی قیام خواهند کرد و در اسرع وقت به انتخابات خواهند رفت. ما همچنان در کنار مردم دوست و برادر نیجر خواهیم بود».
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اِکواس)، مخالفت شدید خود با پیشنهاد دوره انتقالی سهساله در نیجر را اعلام کرد؛ امری که بیانگر پیچیدگی تلاشها برای پایان دادن دیپلماتیک به بحران این کشور است.
طی روزهای اخیر احتمال مداخله نظامی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا خبرساز شده است.
این اتحادیه آمادگی خود را برای مداخله نظامی در نیجر در صورت شکست کلیه راههای دیپلماتیک اعلام کرده و حتی تاریخی برای آغاز این حمله در نظر گرفته، هرچند که زمان مذکور را علنی نکرده است.
کودتای فرماندهان یک گروه نظامی در نیجر که خود را «شورای ملی حفاظت از میهن» مینامد، در ۲۶ جولای (۲۰۲۳) بدون شلیک حتی یک گلوله، رقم خورد و یک روز بعد، فرماندهان نظامی عضو این شورا از طریق تلویزیون رسمی کشور، اعلام کردند که قدرت را به دست گرفتهاند.
در جریان این کودتا، رئیسجمهور خلع و در مقر ریاستجمهوری تحت بازداشت قرار گرفت، تمامی مرزهای کشور بسته شد، پارلمان و دولت منحل و قانون اساسی به دلیل «بدتر شدن وضعیت امنیتی و بحران اجتماعی و اقتصادی کشور» تعلیق گردیده و نخستوزیر جدید انتخاب شد.
یکشنبه هفته گذشته پیش، پس از پایان مذاکرات گروه اکواس در نیامی پایتخت نیجر، اعلام شد که گفتگوهای هیأت اعزامی این گروه با شورای نظامی نیجر به نتیجهای نرسیده و ناموفق بوده و این شورا پیشنهادهای اکواس برای بازگشت رئیسجمهور مخلوع نیجر به قدرت را رد کرده است.