loader image

جستجو

Dealing with Tehran's economic strategy

هادسون:
مقابله با استراتژی اقتصادی تهران

مرکز مطالعات سورین

چکیده

وبگاه «هادسون» در یادداشت خود به بررسی موضوع  مقابله با استراتژی اقتصادی تهران پرداخت و نوشت: دولت بایدن دشمنان بسیار بزرگ‌تر آمریکا، یعنی روسیه و چین را اولویت خود می‌داند، در حالی که درگیری با ایران یک نگرانی ثانویه است.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین، وبگاه هادسون در یادداشت خود به‌قلم «یایر آلبک» نوشت: تهران مذاکرات هسته‌ای بی‌پایان را ادامه می‌دهد با این امید که جو بایدن شکست مذاکرات را نخواهد پذیرفت.

اگر این موضوع علنی شود، عموم مردم احتمالاً دولت را تحت فشار قرار خواهند داد تا از ارائه تسهیلات اقتصادی مخفیانه به ایران از طریق اجرای سست تحریم‌هادست بردارد.

کاخ سفید نگران است که اجرای دقیق تحریم‌ها، نفت ایران را از بازار حذف کند و به بحران جهانی انرژی که توسط جنگ روسیه علیه اوکراین آغاز شده است، دامن بزند.

در همین حال، ایران از این جنگ سود مضاعفی، از نظر استراتژیک و اقتصادی، می‌برد و به روسیه موشک و پهپاد و به چین نفت می‌فروشد. با توجه به این وضعیت مطلوب، تهران خواهان ادامه مذاکرات است.

رویکرد ترامپ: قبل از بررسی این رویکرد، اجازه دهید برخی از حقایق را مرور کنیم. خروج آمریکا از برجام و «کمپین فشار حداکثری» دونالد ترامپ به دومین بحران شدید اقتصادی در ایران پس از انقلاب اسلامی از نظر کاهش تولید ناخالص داخلی منجر شد، شدیدترین بحران اقتصادی در زمان جنگ ایران و عراق بود.

به دلیل تحریم‌ها و کرونا، تجارت بین‌المللی ایران به طور چشمگیری کاهش یافت، عمدتاً در بخش صنعت.

در نتیجه، در سال ۲۰۱۹ موجی از اعتراضات سراسر ایران را فرا گرفت و تظاهرکنندگان از بخش‌های مختلف اقتصادی به دستمزدهای پرداخت نشده اعتراض کردند.

این اعتراضات در نوامبر 2019 به اوج خود رسید، زمانی که دولت یارانه سوخت را کاهش داد و مشکلات خاصی را برای فقرا ایجاد کرد.

از نظر صرفاً اقتصادی، این اصلاح گام درستی بود. اما از نظر سیاسی پرهزینه بود و دولت‌های قبلی در اجرای آن شکست خورده بودند.

دولت بایدن دشمنان بسیار بزرگ‌تر آمریکا، یعنی روسیه و چین را اولویت خود می‌داند، در حالی که درگیری با ایران یک نگرانی ثانویه است.

همانطور که جیک سالیوان گفت، این کشور امیدوار است برنامه هسته‌ای ایران را «در یک جعبه» قرار دهد.

بنابراین، کاخ سفید خواستار بازگشت به برجام در اسرع وقت بود. این امر اجرای تحریم‌ها را به‌عنوان نشانه‌ای از حسن‌نیت به تهران تضعیف کرد و کاخ سفید انتظار داشت که رهبران ایران با بازگشت سریع به توافق، حسن‌نیت خود را نشان دهند.

اما ایران اشتیاق آمریکا برای بازگشت به توافق را به خوبی درک می‌کند. تهران معتقد نیست که آمریکا در کوتاه‌مدت فشارها را افزایش خواهد داد، بنابراین، مذاکرات را طولانی و مطالبات بیشتری را مطرح می‌کند.