بهگزارش مرکز مطالعات سورین، پایگاه خبری بیزنس اینسایدر در یادداشت تازه خود بهقلم «صنم وکیل» نوشت: هفته گذشته، «علی باقری کنی»- مذاکرهکننده اصلی توافق هستهای در وین- اعلام کرد که ایران در 29 نوامبر به مذاکرات ادامه میدهد. چهار ماه از تعویق دور ششم در ژوئن گذشته است.
این تاخیر طولانی و تفسیرهای مواضع مذاکره واشنگتن و تهران، سوالات زیادی را در مورد اینکه آیا میتوان شکاف¬ها را کاهش داد و برجام را احیا کرد، مطرح کرده است. درحالی¬که تلاشهای دیپلماتیک درحال افزایش است، تنها راه مناسب برای حل اختلافات و ایجاد اعتماد در این فرآیند از طریق دیپلماسی است.
در ماه¬های گذشته و با روی کارآمدن دولت رئیسی، ایران مشغول به¬تعویق انداختن برجام بوده است. استراتژی جدید و انتصاب تندروها، منجر به نگرانی امضاکنندگان برجام شده است. عدم شفافیت باعث نارضایتی آنتونی بلینکن شده و می¬گوید زمان کوتاه و گزینه¬های طرح دوم درحال بررسی است.
موضع ایران بسیار محکم است. تهران مایل است واشنگتن اولین گام را برای حذف تمامی تحریم¬های اعمال¬شده از سال 2018 بردارد.
دومین مانع، بر سر موضوع تضمین¬ها است. تهران امیدوار است درصورت خروج یکی دیگر از رئیسجمهورهای آمریکا از برجام، از اقتصاد خود محافظت کند و برای این کار در برابر شوک دیگری از خروج از برجام، حفاظتهایی ایجاد شود.
اخبار منتشر شده اخیر نشان داد که دولت بایدن نمی¬تواند تضمین کند که باوجود پایبندی ایران، قادر به¬ ماندن در برجام است. این شکاف بین طرفین را بیشتر کرده است و بدون¬شک منجر به بنبستی شده که امروز نیز ادامه دارد.
در¬عین¬حال، برنامه هسته¬ای ایران پیشرفت¬های چشمگیر و نگران¬کنندهای داشته است.
با اتمام قرارداد نظارتی تهران با آژانس بین¬المللی انرژی اتمی، تنش¬ها تشدید شد.
استراتژی ناهماهنگ تهران نیز تحت تاثیر ارزیابی¬های منفی دولت بایدن قرار گرفته است.
درگیری¬های درونجناحی نیز مانع از پیشنهادات دولت بایدن به ایران شده است. وی علیرغم برشمردن احیای برجام به¬عنوان یکی از وعده¬های کارزار انتخاباتی خود، تمرکز بر کووید، چالش-های ژئوپلیتیکی با چین و افغانستان را در اولویت قرار داده است.
راب مالی با امضاکنندگان برجام دیدار کرده است و بایدن این هفته برای نشست¬های گروه 20 در اروپا حضور دارد. ایران مورد بحث قرار خواهد گرفت. و این نشانه¬ای برای ادامه تعهد واشنگتن است.