بهگزارش مرکزمطالعات سورین، نشریه فارن افرز در گزارشی بهقلم «مایکل رابیتز» «آمانی جمال» نوشت: اکتبر، نهتنها برای اسرائیل(رژیم صهیونیستی)، بلکه برای جهان عرب، نقطه عطفی در تاریخ بود. حمله هولناک حماس درست زمانی رخ داد که به نظر میرسید نظم جدیدی در منطقه در حال ظهور است.
سه سال قبل از آن، چهار عضو اتحادیه عرب، بحرین، مراکش، سودان و امارات، فرآیندهایی را برای عادیسازی روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل(رژیم صهیونیستی) آغاز کرده بودند و در نهایت عربستان نیز درحال اضافه شدن به این لیست بود که همه چی ناگهانی خراب شد.
حمله حماس و متعاقباً عملیات ویرانگر نظامی اسرائیل(رژیم صهیونیستی) در غزه، عادیسازی روابط را محدود کرد.
عربستان اعلام کرده است تا زمانی که اسرائیل(رژیم صهیونیستی) گامهای روشنی برای تسهیل تشکیل کشور فلسطین برندارد، توافق عادیسازی در کار نیست.
اردن در ماه نوامبر سال 2023 سفیر خود را از اسرائیل فراخواند و سفر بنیامین نتانیاهو به مراکش هرگز محقق نشد. رهبران عرب با احتیاط نظارهگر مخالفت شهروندانشان با جنگ غزه بودهاند.
در بسیاری از کشورهای عربی، هزاران نفر به جنگ اسرائیل و بحران انسانی ناشی از آن اعتراض کردند.
معترضان در اردن و مراکش همچنین خواستار پایان دادن معاهدات کشورهایشان با اسرائیل(رژیم صهیونیستی) شدند و از اینکه دولتهایشان به حرف مردم گوش نمیدهند ابراز ناامیدی کردند.
افکار عمومی کشورهای عربی به دلیل جنگ غزه بهشدت علیه اسرائیل(رژیم صهیونیستی) و آمریکا تغییر کرده است.
این میتواند تلاشهای آمریکا برای حل بحران غزه، مهار ایران و مقابله با نفوذ چین در غربآسیا را مختل کند.
یک سازمان تحقیقاتی غیرحزبی عربی، از سال 2006 هر دو سال یک بار نظرسنجی ملی را در 16 کشور عربی انجام داده است که ارقام آن در امسال نشاندهنده کاهش چشمگیر جایگاه آمریکا در میان شهروندان عرب است.
این ضرر به نفع چین بوده است، زیرا دیدگاه مثبت شهروندان عرب نسبت به چین در نظرسنجیهای اخیر افزایش یافته است.
هدف آمریکا پایان دادن به درگیری غزه، آغاز مذاکرات برای حل و فصل دائمی، حفاظت از اقتصاد بینالمللی و تحکیم یک اتحاد منطقهای است، اما با این حال، برای دستیابی به این اهداف، مشارکت کشورهای عربی لازم است.
قیامها و اعتراضات بهار عربی در سال 2019 نشان داده است که رهبران عرب باید به افکار عمومی توجه کنند.
نتایج این نظرسنجی به ما میگوید که شک و تردید اعراب در مورد نقش آمریکا در غربآسیا برگشت ناپذیر نیست؛
آمریکا میتواند با تغییر سیاستهای خود، دیدگاه خود را در جهان عرب تغییر دهد. برای بهبود درک اعراب از آمریکا، این نظرسنجی پیشنهاد میکند که برای آتشبس غزه، افزایش کمکهای بشردوستانه آمریکا و تلاش برای راهحل دو کشور تلاش بیشتری صورت گیرد.
برای جلب اعتماد شهروندان عرب، آمریکا باید همان توجهی را که برای اسرائیلیها دارد، نسبت به رنج فلسطینیان نیز نشان دهد.
بررسیها نشان میدهد که شهروندان عرب معتقد نیستند که بازیگران غربی برای دفاع از حقوق فلسطینیان میایستند، بهطوری که تنها 17 درصد از پاسخدهندگان در هر کشوری موافق هستند که سازمان ملل متحد از حقوق فلسطین واقعاً دفاع میکند.
«آمریکا از حقوق اسرائیل محافظت میکند» زیرا بیش از 60 درصد از پاسخدهندگان در هر پنج کشور موافق بودند که این اقدام بدین شکل است.
این تصورات پیامدهای قابلتوجهی برای شهرت کلی آمریکا در جهان عرب داشته است.
حمایت مردم عرب از چین در ماههای اخیر افزایش یافته است، بهطوری که حداقل نیمی از پاسخدهندگان در همه کشورها پس از حادثه 7 اکتبر نظر مثبتتری به حمایت چین داشتند. چین رتبهبندی مطلوبتری در نظرسنجیها داشته است. پاسخدهندگان در 3 کشور از پنج کشور مورد بررسی، رویکرد چین را برای امنیت منطقه ترجیح میدهند.
با این حال، حضور واقعی چین در منطقه بسیار کم بوده است و تعامل این کشور عمدتاً بر روی معاملات اقتصادی است. این حمایت از چین، نشاندهنده نارضایتی از سیاستهای آمریکا و غرب است.
بر اساس این نظرسنجی، مردم عرب نسبت به تفاوت سیاست آمریکا در قبال مسائل کلیدی منطقهای حساس هستند.
قبل از حادثه 7 اکتبر، به نظر میرسید که غربآسیا با نظم منطقهای جدید در حال ظهوری مواجه است و دولتهای عربی بهدنبال عادیسازی روابط با اسرائیل(رژیم صهیونیستی) هستند و ممکن است باعث ایجاد کشورهای مهارکننده تجاوزات جمهوری اسلامی شود.
یک ائتلاف جدید برای مهار ایران، از جمله اسرائیل (رژیم صهیونیستی)و کشورهای کلیدی عربی، برای محدود کردن نفوذ ایران در منطقه بسیار نیاز است، اما با این حال، کاهش حمایت منطقهای از آمریکا همچنان ادامه دارد و این موضوع باعث برعکس شدن جریان مثبت آمریکا و اسرائیل(رژیم صهیونیستی) شد.
آمریکا یک واسطه مهم و غیرقابل جایگزین است و از دست دادن شهروندان عرب، حمایت رهبران آنان را نیز به خطر میاندازد و ثبات داخلی متحدان کلیدی عرب را به خطر میاندازد.
آمریکا این پتانسیل را دارد که آتشبس غزه را تضمین کند و اسرائیلیها و فلسطینیها را به سمت صلح سوق دهد.
آمریکا باید اعتماد مردم عرب را برای مهار ایران با سیاستهای مثبت عمومی و شجاعانه جلب کند.
بدون تغییرات قابلتوجه در حمایت از جنگ و تغییرات سیاست اسرائیل(رژیم صهیونیستی)، بازیگران دیگر، از جمله چین، روسیه و ایران ممکن است به چالش کشیدن نقش رهبری آمریکا در غربآسیا را به مقصد نهایی برسانند.