loader image

جستجو

How will the new BRICS currency affect the US dollar

آی‌ان‌ان:
ارز جدید بریکس چگونه بر دلار آمریکا تأثیر می‌گذارد؟

مرکز مطالعات سورین

چکیده

شبکه خبری « آی‌ان‌ان» در گزارش تازه خود ضمن اشاره به اجلاس سران بریکس در روسیه،‌ به بررسی این سوال پرداخت که ارز جدید بریکس چگونه بر دلار آمریکا تأثیر می‌گذارد؟

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین،‌ شبکه خبری آی‌ان‌ان در گزارش تازه خود به‌قلم «ملیسا پیستیلی» نوشت:  کشورهای بریکس که در اصل متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بودند، ‌به‌دنبال ایجاد یک ارز ذخیره جدید با پشتوانه از ارزهای مربوطه خود هستند.

اخیراً همه نگاه‌ها به اجلاس سران بریکس معطوف بود که در کازان روسیه برگزار شد.

انتظار می‌رفت که کشورهای بریکس به بحث‌های خود در مورد ایجاد یک ارز بالقوه با پشتوانه طلا به‌عنوان جایگزینی برای دلار آمریکا ادامه دهند.

ارز بالقوه بریکس به این کشورها این امکان را می‌دهد که استقلال اقتصادی خود را در حالی که با سیستم مالی بین‌المللی موجود رقابت می‌کنند، حفظ کنند.

سیستم فعلی تحت سلطه دلار آمریکا است که حدود 90 درصد از کل معاملات ارز را تشکیل می‌دهد.

تا همین اواخر، نزدیک به 100 درصد معاملات نفت با دلار آمریکا انجام می‌شد، اما با این حال، طبق گزارش‌ها، در سال 2023، یک پنجم معاملات نفتی با استفاده از ارزهای غیردلاری انجام شده است.

جنگ تجاری آمریکا با چین و همچنین تحریم‌های آمریکا علیه چین و روسیه در مرکز این وضعیت جاری است.

اگر کشورهای بریکس یک ارز ذخیره جدید ایجاد کنند، احتمالاً به‌طور ‌‌قابل‌توجهی بر دلار آمریکا تأثیر می‌گذارد و به‌طور بالقوه منجر به کاهش تقاضا یا همان دلارزدایی خواهد شد.

این امر پیامدهایی برای آمریکا و اقتصادهای جهانی خواهد داشت.

در جریان اولین مناظره ریاست‌جمهوری آمریکا بین دونالد ترامپ و کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور فعلی در تاریخ 10 سپتامبر، ترامپ وعده اخیر خود را برای اعمال تعرفه‌های سختگیرانه بر کشورهایی که ‌به‌دنبال دور شدن از دلار آمریکا به‌عنوان واحد پول جهانی هستند، دو برابر کرد.

او موضع شدیدی علیه چین اتخاذ می‌کند و تهدید می‌کند در صورت انتخاب شدن، تعرفه‌های 60 تا 100 درصدی بر واردات چین اعمال خواهد کرد، اگرچه این تعرفه‌های سنگین توسط شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان آمریکایی که محصولات چینی را خریداری می‌کنند، پرداخت می‌شود.

در نشست امسال بریکس، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در حالی که نمونه اولیه اسکناس احتمالی بریکس را در دست داشت، روی صحنه ظاهر شد.

با این حال، به نظر می‌رسید که او از درخواست‌های تهاجمی قبلی برای دلارزدایی عقب‌نشینی کرد و گفت که هدف کشورهای عضو بریکس دور شدن از پلت‌فرم سوئیفت تحت سلطه دلار آمریکا نیست، بلکه جلوگیری از «سلاح‌سازی» از دلار آمریکا است. با توسعه سیستم‌های جایگزین برای استفاده از ارزهای محلی در معاملات مالی بین کشورهای بریکس و با شرکای تجاری هدف ارز جدید بریکس محقق می‌شود.

پیش‌بینی اینکه آیا و چه زمانی یک ارز بریکس منتشر می‌شود، هنوز خیلی سخت است، اما زمان خوبی است تا به پتانسیل یک ارز بریکس و پیامدهای احتمالی آن برای سرمایه‌گذاران نگاه کنیم.

کشورهای بریکس به دلیل چالش‌های مالی جهانی و سیاست‌های خارجی تهاجمی توسط آمریکا، در حال بررسی ایجاد یک ارز جدید هستند.

هدف آن‌ها تأمین منافع اقتصادی خود و در عین حال کاهش وابستگی جهانی به دلار آمریکا و یورو است.

با وجود گمانه‌زنی‌ها در مورد ارز جدید بریکس، تاریخ دقیقی برای عرضه آن وجود ندارد.

در اجلاس 2023 بریکس، از 6 کشور دعوت شد تا به عضویت بریکس درآیند و همه به جز آرژانتین رسماً در ماه ژانویه 2024 به آن ملحق شدند.

آمریکا، روسیه و ایران را تحریم کرده است و آن‌ها با یکدیگر همکاری می‌کنند تا ارز بریکس را برای نفی اثرات اقتصادی این محدودیت‌ها ایجاد کنند.

برخی کارشناسان معتقدند ارز بریکس ناقص است، زیرا کشورهای با اقتصادهای مختلف را متحد می‌کند و وابستگی به یوان چین را افزایش می‌دهد.

با این حال، یک ارز جدید می‌تواند مزایایی مانند تراکنش‌های فرامرزی کارآمدتر و افزایش شمول مالی داشته باشد.

دلار آمریکا چندین دهه است که با 96 درصد صورتحساب تجارت بین‌المللی در قاره آمریکا، 74 درصد در منطقه آسیا و اقیانوسیه و 79 درصد در بقیه جهان، پیشروترین ارز ذخیره جهان بوده است. در 88 درصد مبادلات ارزی و 59 درصد از ذخایر ارزی بانک‌های مرکزی استفاده می‌شود.

به‌رغم کاهش سهم ارز ذخیره به دلیل افزایش یورو و ین، دلار همچنان پرمصرف‌ترین ارز ذخیره است. تأثیر بالقوه ارز جدید بریکس بر دلار آمریکا نامشخص است، اما اگر در برابر دلار تثبیت شود، می‌تواند تحریم‌های آمریکا را تضعیف کند، بحران‌های اقتصادی ایجاد کند و دلارزدایی را تسریع کند.

کشورهای بریکس در حال کار بر روی یک سیستم پرداخت مبتنی بر بلاک چین به نام بریکس بریج هستند که سیستم‌های مالی کشورهای عضو را با استفاده از سیستم تسویه حساب ارزهای دیجیتال بانک مرکزی به هم متصل می‌کند.

این سیستم به‌عنوان جایگزینی برای پلتفرم پرداخت بین‌المللی فعلی و جامعه ارتباطات مالی بین بانکی جهانی (SWIFT) عمل می‌کند.

ارز جدید بریکس می‌تواند به‌طور ‌‌قابل‌توجهی بر اقتصاد و سرمایه‌گذاران آمریکایی تأثیر بگذارد و پلتفرم‌های تجاری جدید را معرفی کند که همبستگی‌های ارزی را تغییر دهد و بر نوسانات بازار تأثیر بگذارد.

برای آماده شدن برای این امر، سرمایه‌گذاران می‌توانند با سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ارزهای دیگر، مانند اوراق قرضه، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، یا صندوق‌های قابل معامله بازار بریکس را دنبال ‌کنند و سرمایه‌گذاری‌های جایگزین مانند املاک و مستغلات یا سهام خصوصی را در کشورهای بریکس در نظر ‌گیرند.

آماده شدن برای ارز جدید بریکس مستلزم تحقیق دقیق و بررسی دقیق است و هنوز مشخص نیست که آیا ارز ذخیره بریکس تحقق خواهد یافت یا خیر، اما ظهور آن می‌تواند پیامدهای مهمی برای اقتصاد جهانی داشته باشد و به‌طور بالقوه تسلط دلار آمریکا را به‌عنوان ارز ذخیره اولیه به چالش بکشد.