بهگزارش مرکزمطالعات سورین، نشریه پلی گراف در گزارشی بهقلم «پاتریک وایت» اعلام کرد: خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی ایران در روز 23 ژوئن به نقل از دریادار «علی رضا تنگسیری» -فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران- گفت: کشتیهایی که قصد عبور از تنگه هرمز را دارند، باید با ایران ارتباط برقرار کنند و به زبان فارسی صحبت کنند.
قوانین بینالمللی دریایی بر عبور از تنگه هرمز حاکم است، اما ایران و عمان که اختیارات آنها بر قلمرو ساحلی این تنگه همپوشانی دارد، میتوانند مقررات خود را وضع کنند.
ضمانتها و تعهدات کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق دریاها عبارتند از:
*حق عبور ترانزیت: کلیه کشتیها و هواپیماها از جمله شناورهای نظامی از حق عبور از تنگههای مورد استفاده برای ناوبری بینالمللی مانند تنگه هرمز برخوردارند. این حق به کشتیها اجازه میدهد تا به سرعت و بدون هیچگونه مداخله ناموجه از تنگه عبور کنند.
*گذرگاه: گذرگاه بیطرف برای کشتیهایی که از دریای سرزمینی یک کشور ساحلی از جمله در تنگه هرمز عبور میکنند، اعمال میشود.
*ایمنی و امنیت: کشتیها باید از مقررات بینالمللی دریایی مانند پایبندی به پروتکلهای امنیتی مربوطه و رعایت اقدامات ایمنی و امنیتی برای تضمین حفاظت از جان انسان، محیط زیست و اموال پیروی کنند.
*هشدارها و اطلاعات ناوبری: به هشدارهای ناوبری و سایر اطلاعات ارائهشده توسط مقامات مربوطه توجه کنید، آنها شامل بروزرسانی در مورد خطرات احتمالی، نگرانیهای امنیتی دریایی، یا هرگونه محدودیت موقتی است که ممکن است بر عبور ایمن تأثیر بگذارد.
*مشاوره و همکاری: کشورهای ساحلی ممکن است مقررات یا الزامات خاصی را برای کشتیهای عبوری از تنگه هرمز وضع کنند. اپراتورها و صاحبان کشتیهایی که از تنگه هرمز عبور میکنند، توصیه کردند که از هر رویه یا دستورالعمل خاصی که توسط این کشورها تعیین شده است، پیروی کنند.
در حالی که مکانیسمهای مختلفی برای حل و فصل ادعاهای همپوشانی مقامات دریایی وجود دارد، هم ایران و هم عمان خواستار یک مرز کامل 12 مایلی شدهاند.
این بدان معناست که باید یک توافق رسمی برای اعطای اختیارات قانونی خارج از تعیینهای جغرافیایی منعقد شود.
آمریکا عضو معاهده دریایی سازمان ملل نیست، اما آزادی ناوبری را بهعنوان یک رسم جهانی رعایت میکند.