بهگزارش مرکز مطالعات سورین، روزنامه پولیتکیو در یادداشت تازه خود بهقلم «نهال طوسی» «کلیا کالکات» نوشت: کودتا در نیجر تنش تازهای را به اتحاد فرانسه و آمریکا تزریق میکند. دو کشور بر سر نحوه واکنش به برکناری رئیسجمهور این کشور غرب آفریقا در ماه جولای اختلاف نظر دارند.
فرانسه از تعامل دیپلماتیک با حکومتنظامی امتناع میکند و قویاً از یکنهاد منطقهای که تهدید به مداخله نظامی کرده است، حمایت میکند.
آمریکا سفیری را برای دیدار با این حکومتنظامی فرستاده و از اعلام رسمی این تصرف بهعنوان یک کودتا خودداری کرده است؛
او اصرار دارد که هنوز راهی برای بازگرداندن دموکراسی از طریق مذاکره وجود دارد. مقامات فرانسوی نیز از یک راهحل مسالمتآمیز حمایت میکنند، اما از رویکرد آمریکا انتقاد میکنند و میگویند که با درگیر ماجرا شدن، حکومتنظامی این کشور تقویت میشود.
این وضعیت حاکی از تغییر موازنه قدرت در منطقه است و بر تفاوتهای بین پاریس و منافع واشنگتن در این کشور تأکید میکند.
آمریکا که از نیجر بهعنوان پایگاهی برای عملیات ضد تروریستی استفاده میکند، ممکن است بر این باور باشد که اهرمهای بیشتری نسبت به فرانسه دارد.
برخی از مقامات سابق آمریکا استدلال میکنند که نارضایتی فرانسه از رویکرد آمریکا تا حدی به دلیل تحریک این کشور در از دست دادن یکی از آخرین پایگاههای استراتژیک خود در ساحل غرب آفریقا است،
جایی که کودتاهای دیگر قبلاً آن را مجبور به عقبنشینی نیروها از مناطق دیگر کرده است. فرانسه درخواست حکومتنظامی نیجر مبنی بر خروج نیروهایش از این کشور را رد کرده است.
«کامرون هادسون» -یکی از مقامات سابق شورای امنیت ملی کاخ سفید- گفت: «مخاطرات فرانسه در نیجر بسیار بیشتر از واشنگتن است… این یک شکست روانی و استراتژیک برای فرانسه است.»
در غرب آفریقا، فرانسه عادت دارد که ببیند دیگر قدرتهای جهانی از او پیروی میکنند یا حداقل از راهنماییهایش استفاده میکنند. در این مورد این اتفاق نمیافتد.
درحالیکه فرانسه و آمریکا همچنان در مورد طیف وسیعی از موضوعات از جمله تجاوز روسیه به اوکراین همسو هستند، چندین نقطه تنش در سالهای اخیر پدیدار شده است.
اینها شامل اختلافات بر سر شراکت امنیتی میان استرالیا، آمریکا و بریتانیا، روابط با چین و قانون کاهش تورم آمریکا است که اروپاییها از آن بیم دارند که سرمایهگذاری را از اروپا دور کند.
«علی الحسینی» -فرد آمریکایی که با حکومتنظامی ارتباط دارد- گفت که حاکمان نظامی جدید نیجر به فرانسویها اعتماد ندارند، بهویژه به این دلیل که مقامات فرانسوی طوری رفتار میکنند که انگار (حاکمان حکومتنظامی) «وجود خارجی ندارند».
یک دیپلمات ارشد فرانسوی گفت: «هیچ حمایت مردمی از حکومتنظامی وجود ندارد. ما نظام جدیدی را نمیبینیم که در حال کسب مشروعیت باشد. ما یک رئیسجمهور قانونی داریم که برای بقا میجنگد.»
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، تنش بین فرانسه و آمریکا بر سر نیجر را رد نکرد، اما تأکید کرد که دو متحد به گفتگو و همچنین مذاکره با نمایندگان کشورهای آفریقایی ادامه میدهند.
«آدرین واتسون» -سخنگوی شورای امنیت ملی- در بیانیهای گفت: «تمرکز ما بر تضمین آزادی بازوم و خانوادهاش و طبق یک مسیر دیپلماتیک روبهجلو بر اساس قانون اساسی نیجریه بهمنظور حفظ نظم قانون اساسی است.»
کاخ الیزه از اظهارنظر در مورد اصطکاک احتمالی بین آمریکا و فرانسه خودداری کرد، اما دیپلمات ارشد فرانسوی اعتراف کرد که در رویکرد کشورهای شریک که بهدنبال حل بحران در نیجر هستند، تفاوتهایی وجود دارد.