بهگزارش مرکز مطالعات سورین، نشریه نشنال اینترست در یادداشتی بهقلم «ربکا گرانت» نوشت: جنگنده اف-35 لایتنینگ ۲ داغترین جت جنگنده در جهان است.
اف-35 اسرائیل(رژیم صهیونیستی) حمله اکتبر به پدافند هوایی ایران را رهبری کرد و سال گذشته، اف-35های آنها یک موشک کروز ورودی را ردیابی و سرنگون کردند.
دو فروند اف-35 نیروی هوایی آمریکا بهتازگی در بزرگراهی در فنلاند فرود آمدند، در حالی که یک اف-35 ژاپنی یک هواپیمای گشتی متجاوز روسیه را رهگیری کرد.
تعداد بیشتری از اف-35های آمریکا در غربآسیا و «اف-35 سی» تفنگداران دریایی در ناو هواپیمابر USS Abraham Lincoln حضور دارند.
در سالهای آینده، نیروی هوایی، نیروی دریایی، تفنگداران دریایی و 18 متحد و کشور شریک، روی اف-35 حساب میکنند تا نقشهای زیادی از جنگ الکترونیک عجیبوغریب گرفته تا کار با پهپاد را بر عهده بگیرند؛
اما این مأموریتهای پیشرفته در خطر هستند مگر اینکه دفتر برنامه مشترک اف-35 راهحلی سریع برای سیستم خنککننده اف-35 پیدا کند.
USAF اعلام کرده است: «با توجه به جهش عظیم در سرمایش و توان مورد نیاز برای پشتیبانی از ارتقای سیستم مأموریت پس از سال 2029 در اف-35، سیستم مدیریت انرژی و حرارتی موجود (PTMS) باید یا بهطور گسترده ارتقا یابد یا جایگزین شود».
سیستم مدیریت توان و حرارت اف-35 یک بسته قدرت برای راهاندازی موتور، اجرای کنترلهای محیطی و مدیریت بارهای حرارتی تولیدشده توسط سیستمهای جت جنگنده است.
در قسمت جلوی هواپیما، پردازندههای پیشرفته، جعبههای حسگر، اجزای رادار، سیستمهای جنگ الکترونیک و سایر تجهیزات ارتباطی و مأموریتی قرار دارند.
همه اینها اف-35 را به یک نیروگاه اطلاعات تبدیل میکند تا زمانی که سیستمها بیش از حد گرم نشوند.
اف-35 تقریباً 25 سال پیش طراحی شد، زمانی که نیازهای مدیریت حرارتی و سرمایش بسیار کمتر بود.
در ابتدا، انتظار میرفت که سیستم اف-35 حدود 15 کیلووات گرمای تولیدشده توسط سیستمهای داخلی را تشکیل دهد. امروزه اف-35ها حدود 30 کیلووات تولید میکنند.
برای جبران، اف-35 «هوای پرفشار» بیشتری را از موتور خود بیرون میکشد.
این کار جواب میدهد، اما همچنین باعث ساییدگی و پارگی بیشتر موتور میشود و هزینههای نگهداری را در طول زمان افزایش میدهد.
«جو کورتنی»یکی از اعضای ارشد کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان، گفت: «اعضای خدمات ما به یک سیستم خنککننده و مدیریت ارتقایافته در اف-35 نیاز فوری دارند تا همگام با مدرنسازی مستمر قابلیتهای هواپیما باشند».