loader image

جستجو

Turkey getting closer to Syria; A test for the relationship with Iran

بی‌بی‌سی:
نزدیک‌تر شدن ترکیه به سوریه؛ آزمونی برای رابطه با ایران

مرکز مطالعات سورین

چکیده

خبرگزاری «بی‌بی‌سی» نوشت: تغییر معادلات و موازنه‌ها در بحبوحه عادی‌سازی روابط آنکارا و دمشق، احتمالاً آزمون جدیدی برای روابط ترکیه و ایران خواهد بود و بالقوه می‌تواند نتایجی غیرقابل‌پیش‌بینی داشته باشد.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین،‌ خبرگزاری بی‌بی‌سی در یادداشت خود نوشت:اکنون‌که ترکیه برای نزدیکی مجدد به کشور همسایه‌اش، سوریه، تلاش می‌کند، توجه‌ به تأثیراتی جلب شده که این امر می‌تواند بر روابط آنکارا و تهران بگذارد.

پس از شروع جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱، آنکارا و تهران از دو طرف مخالف حمایت‌ کردند، ترکیه در کنار شورشیان ایستاد و ایران در کنار بشار اسد.

ترکیه در پی چندین عملیات‌ ضد تروریسم به‌تدریج در شمال سوریه ریشه دواند، درحالی‌که ایران از حمایت نظامی، لجستیکی، فنی و مالی برای گسترش نفوذ بر دمشق استفاده کرد.

این معادلات و توازن‌ها اکنون می‌تواند به دلیل سیاست ترکیه برای نزدیکی مجدد به دولت بشار اسد تغییر کند.

«مولود چاووش اوغلو» -وزیر امور خارجه ترکیه- پس از دیدار با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود در آنکارا در ۱۷ ژانویه، بر اهمیت نقش ایران در عادی‌سازی روابط آنکارا با دمشق تأکید کرد و گفت همکاری نزدیک دو کشور در این زمینه ادامه خواهد داشت.

بااین‌حال، در مورد آینده بلندمدت روابط ترکیه و ایران که ازلحاظ تاریخی رابطه‌ای پیچیده‌ از همکاری و رقابت بوده است، شک و شبه‌هایی وجود دارد.

جنگ سوریه، نزدیکی مجدد ترکیه به این کشور

رقابت ترکیه و ایران برای نفوذ منطقه‌ای از سال ۲۰۱۱ در سوریه نمود پیدا کرد.

اکنون اما سیاست ترکیه به سمت نزدیکی مجدد به دمشق تغییر جهت داده است و بر ایجاد یک «منطقه امن» به عمق ۳۰ کیلومتر در شمال سوریه تأکید می‌کند. ترکیه می‌گوید این امر امنیت ملی کشورش را تضمین و پناهگاهی امن برای میلیون‌ها آواره سوری در ترکیه فراهم می‌کند.

رحیم فرزام، تحلیلگر ایرانی معتقد است اگرچه به نظر می‌رسد ایران از نزدیکی ترکیه و سوریه استقبال می‌کند اما نگران از دست دادن نفوذ خود بر دمشق است.

وی می‌گوید بااینکه ایران همراه با ترکیه و روسیه در مذاکرات آستانه در مورد سوریه که در سال ۲۰۱۷ آغاز شد شرکت داشت، اما در نشست مهم و تعیین‌کننده ترکیه و سوریه و روسیه در دسامبر ۲۰۲۲ حضور نداشت.

فرزام استدلال می‌کند که ایران اخیراً برای اعتراض به انزوای خود از مذاکرات، به حربه نفت و افزایش قابل‌توجه قیمت نفت صادراتی خود به سوریه متوسل شده است.

یحیی بستان، ستون‌نویس روزنامه ینی شفق در ۲۰ ژانویه افزایش قیمت نفت ایران را چماق بزرگ برای دمشق توصیف کرد و افزود به نظر می‌رسد تهران نگران حذف شدن از بازی در سوریه است.

فهیم تاستکین، روزنامه‌نگار ترکیه‌ای هم به همین ترتیب استدلال کرد که عادی‌سازی روابط دمشق و آنکارا می‌تواند نفوذ تهران را به‌رغم میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری در حمایت از دولت سوریه، در معرض خطر قرار دهد.

تاستکین در مقاله ۱۲ ژانویه در روزنامه مستقل گَزِت دووار نوشت: اگر فرض کنیم که متحدان غربی برای عادی‌سازی روابط میان ترکیه و سوریه چراغ سبز نشان داده‌اند، می‌توان استنباط کرد که غرب به ترکیه نقشی برای محدود کردن ایران در سوریه می‌دهد.

دیدگاه‌های متضاد در آنکارا و تهران زمانی خود را بیشتر نشان داد که روسیه واحدهایی را از سوریه به اوکراین اعزام کرد و کارشناسان طرفدار دولت ترکیه هشدار دادند نیروهای مرتبط با ایران احتمال دارد درجاهایی مستقر شوند که نیروهای روسیه تخلیه کرده‌اند.

پیکار در قفقاز، درگیری آذربایجان و ارمنستان

جنگ ۲۰۲۰ آذربایجان و ارمنستان در نوگورنو قره‌باغ هم شکاف‌ روابط ایران و ترکیه را آشکارتر کرده است.

ترکیه در طول جنگ از آذربایجان برادر حمایت کامل کرد و رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه روابط دو کشور را دو دولت، یک ملت توصیف کرد.

پهپادهای ساخت ترکیه، پهپادهای انتحاری که اسرائیل در اختیار آذربایجان قرارداد و مستشاران نظامی ترکیه ظاهراً نقش کلیدی در پیروزی آذربایجان بر ارمنستان داشتند.

آذربایجان تهران را متهم می‌کند که در سال‌های اخیر حامی پروپاقرص ارمنستان است. ارمنستان هم ترکیه را به اعزام شبهه‌نظامیان سوری ضد بشار اسد به خط مقدم متهم کرده است که احتمالاً بر نگرانی‌های ایران دامن می‌زند.

پس از جنگ اخیر آذربایجان و ارمنستان، ترکیه به‌دنبال طرحی به نام گذرگاه کریدور زنگه‌زور است تا از طریق منطقه محصور نخجوان، از کنار ارمنستان عبور کند و از راه زمین مستقیماً به آذربایجان متصل شود.

کارشناسان این طرح را بخشی از تلاش آنکارا برای تقویت ارتباطات تجاری، لجستیکی و سیاسی با آسیای میانه توصیف می‌کنند.

بااین‌حال، تهران مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده است چراکه این نگرانی وجود دارد ارتباط مرزی ایران با ارمنستان قطع و دسترسی به دریای سیاه و روسیه محدود شود.

در اواسط سپتامبر ۲۰۲۲، وزیر امور خارجه ایران به همتای آذربایجانی خود گفت ایران می‌خواهد مرزهایش با ارمنستان بدون هیچ تغییری حفظ شود که به نظر می‌رسد انتقادی بوده است به طرح‌ گذرگاه زمینی.

نگاه ایران

ایران در سال‌های اخیر به‌دنبال تعمیق پیوندهای قوی خود با ایروان بوده است، حتی یک کنسولگری در استان سیونیک جنوبی در ارمنستان باز کرده است، منطقه‌ای که گذرگاه پیشنهادی زنگه‌زور از آن عبور خواهد کرد.

مسئله زنگه‌زور تنش روابط بین تهران و باکو را تشدید کرده، روابطی که پیش‌ازاین هم به دلیل روابط نزدیک آذربایجان با اسرائیل تیره بوده است.

تهران همچنین به لفاظی‌های ضد ایرانی در رسانه‌های آذربایجان ازجمله ترویج احساسات جدایی‌طلبانه در میان جمعیت آذری‌های ایران معترض است.

مقامات ایرانی البته اخیراً گفتند روابط با باکو سرد نیست و سوءتفاهم‌های اخیر رفع شده است اما هیچ تغییری هم در موضع تهران در مورد روابط آذربایجان با اسرائیل یا گذرگاه زنگه‌زور ایجاد نشده است.

در مورد سوریه، ایران از چارچوب فعلی روند آستانه حمایت می‌کند، روندی که ایران و روسیه و ترکیه بازیگران اصلی آن هستند. این وضعیت به‌خوبی با سیاست رسمی تهران مطابقت دارد که مسائل منطقه‌ای را باید بازیگران ذینفع منطقه‌ای حل کنند نه نیروهای خارجی.

از همین رو نشست وزرای دفاع ترکیه و سوریه در مسکو بدون حضور ایران باعث ابراز نگرانی در رسانه‌های ایران شده از اینکه چارچوب جدیدی بدون مشارکت تهران در حال شکل‌گیری است.

بااین‌حال، تهران از گام‌های ترکیه برای نزدیکی به سوریه هم استقبال کرده است. پس از نشست مسکو، وزیر امور خارجه ایران به سوریه و ترکیه سفر کرد و علی محمود عباس، وزیر دفاع سوریه هم در ماه ژانویه به تهران رفت.

دو رقیب و دو شریک

ترکیه و ایران مرز مشترک دارند که چهار قرن تقریباً بدون تغییر باقی‌مانده است. در طول این مدت، دو کشور و امپراتوری‌های قبلی آن‌ها رابطه‌ای پیچیده از همکاری و رقابت داشته‌اند.

وزارت خارجه ترکیه بر عدم‌مداخله در امور داخلی یکدیگر به‌عنوان یکی از اصول اصلی روابط دو کشور تأکید می‌کند.

هر دو کشور جمعیت کرد قابل‌توجهی دارند و تشکیل مناطق خودمختار کرد را تهدیدی جدی می‌دانند. این موضوع ممکن است بالقوه منجر به هماهنگی بیشتر دو کشور در سوریه و عراق شود.

دو کشور همچنین روابط اقتصادی نزدیکی دارند.

به گزارش اداره آمار ترکیه، واردات این کشور از ایران در سال ۲۰۲۲ به ۲/۷ میلیارد دلار و صادرات آن به ایران به ۲/۲ میلیارد دلار رسیده است. آنکارا و تهران در جریان دیدار دو رئیس‌جمهور، رجب طیب اردوغان و ابراهیم رئیسی در جولای ۲۰۲۲، هدف بلندپروازانِ ۳۰ میلیارد دلار تجارت متقابل را تعیین کردند.

بااین‌وجود، تغییر معادلات و موازنه‌ها در بحبوحه عادی‌سازی روابط آنکارا و دمشق، احتمالاً آزمون جدیدی برای روابط ترکیه و ایران خواهد بود و بالقوه می‌تواند نتایجی غیرقابل‌پیش‌بینی داشته باشد.