loader image

جستجو

The role of BRICS in the development of the polycentric world

اوراسیا ریویو:
نقش بریکس در توسعه جهان چندمرکزی

مرکز مطالعات سورین

چکیده

وبگاه «اوراسیا ریویو» در مطلبی به بررسی نقش بریکس در توسعه جهان چند مرکزی پرداخت و نوشت: کشورهای عضو بریکس مجموعاً حدود 26 درصد از منطقه جغرافیایی جهان را تشکیل می‌دهند و حدود 42 درصد از جمعیت جهان را در خود جای داده‌اند.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین، وبگاه اوراسیا ریویو در مطلبی به‌قلم «موریس اوکولی» نوشت: در کاخ کنستانتینوفسکی در سنپترزبورگ، پوتین، اولین دیدار خود را با «روسف» -رئیس بانک توسعه جدید (NDB)- که توسط بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) در سال 2015 تأسیس شده بود، برگزار کرد.

روسف اوایل سال جاری توسط رئیس‌جمهور برزیل، لولا داسیلوا، به ریاست بانک بریکس منصوب شد.

این بانک، یک بانک توسعه چندجانبه است که با سرمایه اولیه‌ای حدود 100 میلیارد دلار تأسیس شده است.

براساس وظایف اولیه تعیین‌شده بانک توسعه جدید، باید با سازمان‌های بین‌المللی و سایر نهادهای مالی همکاری کند و برای پروژه‌هایی که توسط این بانک حمایت می‌شود، کمک فنی ارائه دهد.

با در نظر گرفتن این موضوع، اهداف اصلی این بانک به این شرح است: ترویج زیرساخت‌ها و پروژه‌های توسعه پایدار، ایجاد شبکه گسترده‌ای از مشارکت‌های جهانی، ایجاد یک صندوق ذخایر پروژه متعادل و موارد این‌چنینی.
ایده راه‌اندازی این بانک توسط هند در چهارمین اجلاس سران بریکس که در سال 2012 برگزار شد مطرح شد، اما درنهایت سه سال بعد ایجاد شد و از زمان تأسیسش، از پروژه‌های مختلفی در کشورهای عضو خود حمایت کرده است.

در اوایل ماه مارس 2022، در پاسخ به درگیری روسیه و اوکراین، بانک توسعه جدید اعلام کرد که معاملات جدید با روسیه را متوقف کرده است.

بانک توسعه جدید پروژه‌های جدید در روسیه را در نظر نمی‌گیرد، زیرا مطابق با محدودیت‌های اعمال‌شده در بازارهای مالی و سرمایه عمل می‌کند.

نشست دوجانبه اواخر ماه جولای بین پوتین و روسف، برای بحث در مورد مسائل مالی بریکس و تحولات ژئوپلیتیکی نوظهور بود.

روسیه و برزیل اعضای ثابتی هستند، به‌ویژه در سال 2014، پوتین و روسف محکم بر سرچشمه ایجاد این ساختار مالی ایستادند.

در شرایط امروز، بریکس به‌شدت از ارز خود حمایت می‌کند. از این‌رو پوتین در گفتگوهای ماه جولای در سنپترزبورگ، بدون شک تأکید کرد که روسف از تجربه خود در کار عمومی و دانش در این زمینه برای توسعه این موسسه استفاده می‌کند و اعضای بریکس باید در راستای منافع یکدیگر کار ‌کنند.

پوتین در این نشست گفت: «برخی از ایده‌ها از جانب شما، از کارکنان شما می‌آید و ما از آن حمایت خواهیم کرد. روابط بین کشورهای ما در برجام با ارزهای ملی درحال‌توسعه است و تسویه‌حساب‌ها در حال افزایش است. در این راستا بانک نیز می‌تواند نقش بسزایی در توسعه فعالیت‌های مشترک داشته باشد.»

روسف در بازخورد این گفتگو تأکید کرد که ما واقعاً در سرچشمه ایجاد بانک توسعه جدید در اجلاس فورتالزا در سال 2014 ایستادیم و جهان واقعاً اکنون در حال حاضر در دوره‌ای از چالش‌ها و روندهای بحرانی است.

نشست روسیه و آفریقا برای توسعه جنوب جهانی بسیار مهم است.

روسیه شریک بسیار مهمی در برجام، در چارچوب بانک توسعه جدید است و درواقع به تمام تعهدات خود عمل می‌کند. درواقع این بانک با مشکلاتی روبروست و مهم‌ترین آن نیز نقدینگی است.

بانک باید نقش مهمی در توسعه جهانی چندقطبی و چندمرکزی ایفا کند. ما باید مصمم به جذب سرمایه در بازار کشورهای شریک باشیم.

من همچنین معتقدم که هیچ مانعی برای کشورهای درحال‌توسعه وجود ندارد تا عملیات تجارت خارجی خود را با پول ملی خود انجام دهند.

استراتژی توسعه ما برای مهر و موم‌های 2022 تا 2026 پیش‌بینی می‌کند که حدود 30 درصد از منابع مالی باید در بازارهای داخلی جمع‌آوری شود.

روسف همچنین افزود: «ما از مشکلاتی که کشورهای درحال‌توسعه در تأمین منابع مالی دارند، آگاه هستیم. آن‌ها به منابع مالی برای پروژه‌های زیرساختی، ساخت لجستیک دیجیتال، لجستیک اجتماعی و البته حل مشکلات زیست‌محیطی نیاز دارند و ما به آنان کمک می‌کنیم.»

موضوع گسترش بریکس با پذیرش کشورهای جهان درحال‌توسعه نیز در اولویت قرار دارد.

او افزود که در روسیه با رامافوزا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی نیز ملاقات خواهد کرد، جایی که او انتظار دارد در مورد توسعه بانک توسعه در سال‌های اخیر، در امارات، بنگلادش و مصر گفتگو کند.

میشوستین، نخست‌وزیر روسیه، در دیدار با روسف گفت که هدف بانک بریکس حفاظت از روابط تجاری و اقتصادی اتحادیه در برابر تأثیر تحریم‌های کشورهای غیردوست است.

در ماه می 2022، بانک توسعه جدید یک دفتر منطقه‌ای در هند واقع در گجرات با هدف تأمین مالی و مشاهده پروژه‌های زیرساختی در هند و بنگلادش راه‌اندازی کرد.

در ماه می 2023 نیز عربستان قصد خود را برای پیوستن به بانک توسعه جدید اعلام کرد.

در حال حاضر بیش از 40 کشور برای پیوستن به بریکس ابراز تمایل کرده‌اند و پتانسیل تبدیل‌شدن بریکس به یک بازیگر جهانی یک واقعیت است، زیرا کشورهای بیشتری قصد پیوستن به این گروه را دارند و هر یک از آن‌ها دارایی‌های قابل‌توجهی برای مشارکت دارند.

افغانستان، الجزایر، آرژانتین، بحرین، بنگلادش، بلاروس، مصر، اندونزی، ایران، قزاقستان، مکزیک، نیکاراگوئه، نیجریه، پاکستان، عربستان، سنگال، سودان، سوریه، امارات، تایلند، تونس، ترکیه، اروگوئه، ونزوئلا و زیمبابوه، همگی از علاقه‌مندان به پروژه بریکس هستند که با انگیزه‌های مختلفی و در چارچوب‌های وسیع‌تری در این گروه قرار می‌گیرند.

از نظر تاریخی، اولین نشست این گروه در سال 2005، با مشارکت روسیه، هند و چین در سنپترزبورگ آغاز شد.

پس از آن، برزیل و متعاقباً آفریقای جنوبی بعداً به آن پیوستند، به همین دلیل است که اکنون از آن به‌عنوان بریکس یاد می‌شود.

کشورهای عضو بریکس مجموعاً حدود 26 درصد از منطقه جغرافیایی جهان را تشکیل می‌دهند و حدود 42 درصد از جمعیت جهان را در خود جای داده‌اند.