به گزارش مرکز مطالعات سورین، خبرگزاری رویتر در گزارش خود اعلام کرد: استراتژیستهای یکی از بزرگترین شرکتهای خدمات مالی و بانکداری آمریکایی به نام «جی پی مورگان» هشدار دادند نشانههایی از روند ظهور دلارزدایی و افول عصر دلار در اقتصاد جهانی در حال ظهور است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، تاثیرات اقتصادی ناشی از افزایش شدید نرخ بهره در آمریکا و استفاده از اهرم تحریم علیه روسیه که باعث خروج این کشور از سیستم بانکی جهانی شده، سبب شکلگیری کشورهای حوزه بریکس متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی شده است.
براساس این گزارش شکلگیری بریکس میتواند زمینه برای به چالش کشیدن هژمونی دلار را فراهم آورد.
به باور استراتژیستها روند کاهشی دلار در ذخایر ارز کاملا آشکار است.
به عبارت دیگر، سهم دلار در ذخایر ارزی با رکود روبرو شده و میزان استفاده از آن در صادرات نیز رو به افول گذاشته است.
پیشتر نیز، «جوزف دابلیو سالیوان» -مشاور ارشد گروه مشاورهای لیندزی مستقر در واشنگتن- و مشاور ویژه و عضو پیشین شورای مشاوران اقتصادی کاخ سفید در دوران دونالد ترامپ در این خصوص گفته بود که ارز مورد حمایت بریکس میتواند دلار آمریکا را بهعنوان ارز ذخیره کنار بزند. وی در ادامه خاطرنشان کرد که چنین ارزی توانایی جایگزینی دلار و در کمترین حالت ایجاد تزلزل در جایگاه دلار را دارد.
این اقتصاددان آمریکایی با این وجود تاکید کرد: هرچند سلطه دلار به احتمال زیاد یکشبه به پایان نمیرسد، اما ارز احتمالی بریکس فرسایش آرام سلطه آن را کلید میزند.
به استناد گزارشهای خبری، تسلط دلار در تجارت جهانی به این معنی است که بار بدهیهای دلاری برای سایر کشورها با نرخ ارز افزایش و کاهش مییابد.
این امر باعث بیثباتی اقتصاد کشورهایی میشود که سیاست پولی آمریکا اغلب نقش تعیینکنندهای نسبت به تصمیمات داخلی آن دارد.
در حال حاضر، تسلط دلار آمریکا در تجارت جهانی با چالشهای جدی روبرو است، زیرا اقتصادهای نوظهور جهانی مانند هند و چین در حال انجام اقدامات جدی و مهم برای کنار گذاشتن دلار از مبادلات تجاری و استفاده از ارزهای ملی خود هستند.