بهگزارش مرکز مطالعات سورین، وبگاه جوییش نیوز سیندیکیت» در یادداشت تازه خود بهقلم «ایوب کارا» نوشت: یکی از گروههایی که بهشدت این روزها در ایران با آخوندها مبارزه میکنند، جامعه آذربایجان جنوبی است که تقریباً 40 درصد از جمعیت جمهوری اسلامی را تشکیل میدهند.
با توجه به تهدیدی که از سوی این جامعه تصور میشود، ایرانیها با دشمن آذربایجان، یعنی ارمنستان، به امید تضعیف احساسات جداییطلبانه در آذربایجان جنوبی همکاری میکنند.
ایران در تلاش است تا با استفاده از ارمنستان برای دور زدن تحریمها، انزوای خود را کاهش دهد و همچنین مواضع سختی علیه آذربایجان اتخاذ میکند، زیرا موفقیت آذربایجان در مهار ارمنستان دسترسی ایران به اروپا را مسدود کرده است.
نظام ایران امیدوار است با مخالفت با آذربایجان، امیدها، رویاها و آرزوهای جامعه آذربایجان جنوبی را از بین ببرد.
از نظر ایرانیان، نتایج جنگ دوم قرهباغ بین آذربایجان و ارمنستان میتواند موقعیت آذربایجان را در منطقه تقویت کند و تمایل آذربایجانیهای ایران را برای جدایی و اتحاد با میهن خود افزایش دهد. نظام معتقد است که این یک فاجعه برای ایران خواهد بود.
همچنین توجه به این نکته ضروری است که بخشی از آذربایجان به طور غیرقانونی توسط ایران اشغال شده است و آذربایجانیهای ایران این را میدانند.
مقامات ایرانی اعلام کردهاند که تحت هیچ شرایطی با حذف خطوط حمل و نقلی که آنها را به ارمنستان وصل میکند یا با ممانعت یک کشور ثالث برای دسترسی آنها به این کشور موافقت نخواهند کرد.
به همین دلیل، ایران بهشدت با کنترل کامل آذربایجان بر کریدور زنگزور مخالف است.
علاوه بر این، روابط مستحکم آذربایجان با ترکیه و اسرائیل باعث نگرانی شدید نظام ایران میشود که از احتمال تشکیل ائتلاف اسرائیل(رژیم صهیونیستی) از کشورهای ترک علیه ایران احساس خطر میکند.
پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین، حمایت روسیه از ارمنستان کاهش یافت و ارمنستان بیشتر به ایران وابسته شد. این موضوع اهمیت ایران را برای ارمنستان بیشتر کرد.
در مقابل، ارمنستان به ایران اجازه عبور از سرزمینهای آذربایجانی تحت اشغال ارمنستان را داد.
سیاستی که نخبگان سیاسی ایران در قفقاز در پیش گرفتهاند باعث تنش در روابط با آذربایجان و آسیب به روابط ایران با ترکیه میشود.
ارمنستان با همکاری با ایران میداند که ممکن است حمایت غرب را از دست بدهد.