loader image

جستجو

221018-N-XK462-1013 PACIFIC OCEAN (Oct. 18, 2022) U.S. Navy Aviation Electronics Technician 3rd Class Jacob Bieren, from Portland, Ore., directs an MH-60R Sea Hawk helicopter from the “Easyriders” of Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 37, on the flight deck of the Arleigh Burke-class guided missile destroyer USS Wayne E. Meyer (DDG 108). Wayne E. Meyer is currently operating with Nimitz Carrier Strike Group in preparation for an upcoming deployment. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Hannah Kantner)

پژوهشکده سیاست خارجی:
4 سیاست‌ جدید امنیت ملی آمریکا

مرکز مطالعات سورین

چکیده

پژوهشکده «سیاست خارجی» در مقاله خود ضمن اشاره به استراتژی جدید امنیت ملی آمریکا به بررسی چهار سیاست جدید امنیت ملی آمریکا پرداخت.

فهرست مطالب

به‌گزارش مرکز مطالعات سورین،‌ پژوهشکده سیاست خارجی مقاله‌ای به‌قلم «رایان نوهارد» منتشر کرد که در آن آمده است: در 12 اکتبر 2022، دولت آمریکا یک استراتژی جدید امنیت ملی را منتشر کرد.

کاخ سفید استراتژی امنیت ملی را صادر می‌کند تا اولویت‌ها و دستورالعمل‌های استراتژیک کلی را برای همه سازمان‌های دولتی آمریکا تعریف کند.

استراتژی امنیت ملی باید طیف گسترده‌ای از موضوعات را پوشش دهد و در نتیجه اطلاعات ظریف زیادی در سند قرار گرفته است.

تحلیلگران در روزها و هفته‌های آینده هر بخش را تجزیه و تحلیل خواهند کرد و نتیجه‌گیری‌های زیادی خواهند گرفت. با این حال، در اینجا حداقل چهار نکته مهم وجود دارد:

اولویت چین و روسیه

هنگامی که استراتژی امنیت ملی چالش‌های ایجاد‌شده توسط سایر کشورها را بررسی می‌کند، صراحتاً چین و سپس روسیه و به‌دنبال آن سایر کشورها را در اولویت قرار می‌دهد.

در قسمتی که استراتژی را به تفکیک منطقه تعریف می‌کند، ابتدا به هند و اقیانوسیه پرداخته می‌شود، سپس بلافاصله اروپا و تمام مناطق دیگر مورد توجه قرار می‌گیرند.

این منعکس‌کننده استراتژی دفاع ملی به‌روز‌شده است که بر همان اولویت‌بندی تأکید دارد.

این امر هم به خاطر اطلاع از نحوه تقسیم تمرکز و منابع دولتی توسط سازمان‌ها و هم به خاطر اطمینان دادن به متحدان و شرکای ما در هند و اقیانوسیه که ممکن است در مورد تعهد آمریکا و حفظ قدرت تردید داشته باشند، اهمیت دارد.

به نظر می‌رسد تأکید مداوم بر هند و اقیانوس آرام و چین در سراسر استراتژی سیگنالی باشد که دولت آمریکا اجازه نخواهد داد بحران‌های دیگر اولویت استراتژیک هند و اقیانوس آرام و رقابت با چین را از مسیر این کشور خارج کند.

پشتیبانی از پایگاه‌های صنعتی حیاتی

استراتژی امنیت ملی بر سرمایه‌گذاری در پایگاه‌های صنعتی دفاعی و چندین پایگاه صنعتی غیرنظامی مهم استراتژیک تأکید دارد. این امر سیاست صنعتی را در میان دیگر ابزارهای سنتی امنیت ملی «مانند سیاست‌های نظامی، اطلاعاتی، دیپلماتیک، اقتصادی و توسعه» قرار می‌دهد که انحرافی از نسخه‌های گذشته استراتژی امنیت ملی است. در طول دو سال گذشته، ما شاهد اجرای عناصر این رویکرد از طریق مجموعه‌ای از دستورات اجرایی «مانند EO 14017» و قوانین کنگره «مانند قانون سرمایه‌گذاری در زیرساخت و مشاغل سال 2021، قانون کاهش تورم 2020 و قانون تراشه‌ها و علم 2022» بوده‌ایم. این نشان می‌دهد که روندهایی مانند  سرمایه‌گذاری‌های بزرگ دولت در صنایع مهم استراتژیک «مانند نیمه‌رساناها، هوش مصنوعی و زیرساخت‌های حیاتی» احتمالاً ادامه خواهند داشت.

شفاف‌سازی موضع آمریکا در قبال تایوان

استراتژی امنیت ملی موضع آمریکا در مورد تایوان را با عبارات صریح‌تری نسبت به نسخه های قبلی استراتژی امنیت ملی روشن کرد: ما به حفظ صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان، که برای امنیت و رفاه منطقه و جهان حیاتی و مورد توجه جامعه جهانی است، علاقه‌مندیم. ما با هرگونه تغییر یکجانبه در وضعیت موجود از هر طرف مخالفیم و از استقلال تایوان حمایت نمی‌کنیم. ما به سیاست چین واحد خود متعهد هستیم. و ما به تعهدات خود تحت قانون روابط تایوان برای حمایت از دفاع از تمامیت ارضی این کشور و حفظ ظرفیت خود برای مقاومت در برابر هرگونه توسل به زور یا اجبار علیه تایوان پایبند خواهیم بود.

تاکید بر تمایز بین دولت چین و مردم چین

«در حالی که ما اختلافات عمیقی با حزب کمونیست چین و دولت این کشور داریم، این تفاوت‌ها بین دولت‌ها و نظام‌هاست، نه بین مردم ما. پیوندهای خانوادگی و دوستی همچنان بین مردم آمریکا و چین ارتباط برقرار می‌کند. ما عمیقاً به دستاوردها، تاریخ و فرهنگ آن‌ها احترام می‌گذاریم. نژادپرستی و نفرت در کشوری که توسط نسل‌های مهاجر ساخته شده، جایی ندارد. و ما قصد داریم جهت حل مسائلی که برای مردم هر دو کشور اهمیت دارد، با یکدیگر همکاری کنیم.»